Új fajt is alkothatnak a déli féltekén megtalált kardszárnyú delfinek

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

Idén januárban a dél-amerikai Horn-foknál az ismert változatoknál gömbölyűbb fejű, kisebb testű, egyedi mintázatú kardszárnyú delfineket (Orcinus orcaazonosított az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal, a NOAA expedíciója. Az elmúlt hat évtizedben halászok és turisták többször is beszámoltak már szokatlan formájú és mintázatú orkákról az Új-Zéland, Chile és Antarktisz környéki vízekben, de tüzetesebb tudományos vizsgálatra eddig nem került sor. A tengerbiológusok által jobbhíján szubantarktikus vagy D-ökotípusként kategorizált ragadozókat most sikerült először hosszabban testközelből megfigyelni és az összehasonlító genetikai vizsgálatokhoz szövetmintákat venni tőlük.  A déli félteke kardszárnyú delfineit eddig A-tól C-ig három úgynevezett ökotípusba sorolták. 

A déli félteke kardszárnyú delfin típusaiForrás: NOAA

A NOAA kutatói jelenleg a genetikai vizsgálatok eredményeire várnak, amelyből kiderül, hogy a D-típus önálló faj, vagy csupán a sarki óceánok fagyos világáhához adaptálódott új ökotípus. 

Az alábbi videót a NOAA expedíciója készítette a Horn-foknál.

A kutatók szerint a szemek körüli fehér foltok ezeken az állatokon alig kivehetők, a hátúszójuk keskenyebb és hegyesebb, 6-7,5 méteres testhosszuk pedig kisebb, mint a kardszárnyúak többségéé. A ragadozók többnyire nem tengeri emlősökkel, hanem hallal táplálkozhatnak, a halászok legalábbis arról számoltak be, hogy ilyen csoportok dézsmálják meg rendszerint a zsákmányukat.

Kardszárnyú delfinekről az alábbi cikkeinkben írtunk korábban: