Hétfőtől ingyenes minden menstruációs termék Skóciában

2022.08.15. · gazdaság

A skót parlament még 2020 novemberében fogadta el egyhangú szavazással azt a törvényt, amely szerint az oktatási intézmények és az önkormányzatok ingyenesen biztosítják a tamponokhoz és a betétekhez való ingyenes hozzáférést. Az augusztus 15-étől Period Products Act címen életbe lépett jogszabály alapján a szolgáltatást szükség esetén bárki igénybe veheti – írja mások mellett az Independent.

Skócia a világ első olyan országa, ahol törvény garantálja a menstruációs termékek ingyenességét. A skót kormány hivatalos közleménye szerint 2017 óta közel 27 millió fontot fordított a törvény előkészítésére és az ellátás zavartalan biztosítására. A diákok ellátásra pedig idén és jövőre összesen 3,4 millió fontot különítenek az állami költségvetésből.

Skóciában hétfőtől közel ezer olyan gyűjtőpontot hoztak létre, amelyek a kormányzati támogatással fejlesztett PickupMyPeriod mobilalkalmazáson keresztül is megtalálhatók.

Menstruációs termékek a skóciai Glasgow egyik szupermarketjében
photo_camera Menstruációs termékek a skóciai Glasgow egyik szupermarketjében Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

A menstruációs méltóságot alanyi jogon biztosító skót jogszabály nyomán már készül a törvény Dél-Koreában és Új-Zélandon is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás