Ingyen kapják a menstruációs termékeket a középiskolás lányok Új-Zélandon

2020.06.03. · gazdaság

A menstruációs szegénység elleni harc jegyében a jövőben ingyen járnak a női higiéniás termékek az új-zélandi középiskolás lányoknak.

Jacinda Ardern miniszterelnök szerint ezeknek az eszközöknek a beszerzése nem luxus, hanem havi szükséglet, és Új-Zélandon túl sokan vannak azok a lányok, akik ezeken a napokon inkább nem mennek iskolába, mert szüleik nem engedhetik meg maguknak a betétet és a tampont. A szegényebb környékeken működő iskolákban az sem ritka, hogy vécépapírral, újságpapírral vagy rongyokkal pótolják a hiányt.

Ardern információi szerint csaknem 95 ezren lehetnek azok a lányok, akik a menstruációjuk idején rendszeresen otthon maradnak inkább, az intézkedéssel az iskolába járásban szeretnék őket támogatni.

Az intézkedést a Hamiltontól északra található Waikato régió 15 iskolájában vezetik be először, ahol a legnagyobb a szükség. Ott már idén elérhetőek lesznek az ingyen termékek, 2021-re pedig az egész országra kiterjesztik a programot, amelyben az iskolák saját elhatározásukból vehetnek részt.

Magyarországon 2019 őszén már a parlamenti bizottságokban leszavazták azt a két javaslatot, amelyek az áfa csökkentésével vagy más módszerrel enyhítették volna a menstruációs szegénységet. Pár nappal később Németországban a luxustermékekre vonatkozó 19 százalékról a nélkülözhetetlen termékeket terhelő 7 százalékra csökkentették e termékek áfáját. Az Egyesült Királyságban azt az 5 százalékos áfát is elengedik, ami eddig terhelte a tamponokat, betéteket és egyéb kellékeket, de ettől eltekintve a nyugati világban sem elterjedt még a hasonló könnyítés. Mivel Magyarországon kiemelkedően nagy a forgalmi adó, a női higiéniai termékeket sújtó 27 százalékos áfa is a legmagasabb a világon.

A Dignity nevű helyi civil szervezet, amely higiéniás termékekkel lát el rászoruló iskolákat, örült a döntésnek, de mint mondták, ez a „fantasztikus befektetés” csak a kezdet lehet, mert a menstruációs szegénység nem csak a gyerekeket érinti. Az egyik érintett iskola tanácsadója, Caro Atkinson pedig azt mondta, amikor az ember önhibáján kívül nem tudja kielégíteni alapvető szükségleteit, az nagyban visszahat az önképére, önértékelésére, és egyáltalán nem jó értelemben.

Ardern munkáspárti koalíciós kormánya azt tűzte ki, hogy tíz éven belül felére csökkenti az új-zélandi gyerekszegénységet. Ezt a feladatot Ardern szerint ugyan bonyolítja a COVID-19 miatt kialakult helyzet, mégis úgy gondolták, fontos olyan változtatásokat eszközölni, amelyek azonnali hatást gyakorolnak a rászorulók életére. Az országnak egyébként nőügyi minisztere is van, Julie Anne Genter személyében.

A Youth19 országos felmérés szerint a 9-13 éves, már menstruáló lányok 12 százaléka számolt be arról, hogy nehézséget okoz hozzájutni a higiéniai termékekhez, és minden 12. gyerek nyilatkozta, hogy már hiányzott az iskolából emiatt.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás