Novemberben útnak indul az Egyesült Arab Emírségek első holdszondája

2022.09.19. · TECH

Az Egyedült Arab Emírségek uralkodócsaládjáról elnevezett Rashid holdjárót november 9. és 15. között bocsátják útjára a floridai Kennedy űrközpontból, írja az AP hírügynökség. A kilövéshez egy Falcon 9 SpaceX-rakétát használnak, a Hold felszínére pedig egy japán szállítójármű juttatja majd el a rovert márciusban.

A holdmisszió az Egyesült Arab Emírségek hosszútávú űrstratégiájának részét képezi, melynek célja, hogy az ország az űrkutatás fontos szereplőjévé váljon. Amennyiben a küldetést sikeres lesz, az ország Japánnal közösen csatlakozna azokhoz az országokhoz (az Egyesült Államokhoz, Oroszországhoz és Kínához), amelyek már eljutottak a Hold felszínére.

A Mars körül jelenleg is kering egy műhold, amelyet az Egyesül Arab Emírségek a japán Mitsubishi Heavy Industries vállalattal közösen indított el. Ez 2021 februárjában állt pályára a bolygó körül.

Az ABC News által idézett közlemény szerint a Rashid holdszonda a Hold felszínét fogja tanulmányozni és azt, hogy milyen kölcsönhatások jönnek létre a holdi részecskék és különböző felületek között. A 10 kilogrammos jármű két nagy felbontású kamerát, egy mikroszkópos kamerát, egy hőkamerát, egy mintavételi eszközt és további vizsgálóberendezéseket szállít.

Az Emírségek célja, hogy kifejlessze a Közel-Kelet legfejlettebb kereskedelmi műholdját, amivel nagy felbontású műholdképeket készítenének. Távolibb célkitűzés, hogy 2117-re emberi kolóniát hozzanak létre a Marson.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás