Űrverseny deluxe: Kína 2033-ban tervez embert küldeni a Marsra

2021.06.24. · tudomány

Kína egészen félelmetes ütemben gyorsította fel az űrkutatási programjait az elmúlt években. 2019-ben egy kínai űrszonda küldött elsőként képeket a Hold túlsó oldaláról, 2020-ban kőzetmintákat hozott haza a Holdról egy másik szondájuk, idén pedig már a Marson is sikeresen leszállt egy kínai eszköz, hogy aztán a saját űrállomásukat is elkezdjék építeni, már emberi jelenléttel.

Az Oroszországgal közös holdbázist tervező ország vezető rakétakutatója, Vang Hsziao-csün (Wang Xiaojun) most egy oroszországi űrkutatási konferencián jelentette be, hogy 2033-ban tervezik az első emberes űrutazást a Marsra, amit aztán kétévente újabb küldetések követnek. A cél egy állandó marsbázis létrehozása, és a bolygó erőforrásainak kiaknázása – írja a Reuters.

Az emberes missziók előtt Kína további robotokat küldene a Marsra, amelyek feltérképeznék, melyek lehetnek az ideális helyszínek a bázis felépítésére, valamint a gépek már elkezdhetik a különböző anyagok kinyerését, hogy azok már az érkező űrhajósok rendelkezésére álljanak – így a felszín alatti vízre, a helyszínen előállított oxigénre és a szintén helyben termelt áramra is számíthatnának a kínai utazók.

Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes a kínai marsjáró által küldött képeket mutatja be ünnepélyesen Pekingben, 2021. június 11-én
photo_camera Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes a kínai marsjáró által küldött képeket mutatja be ünnepélyesen Pekingben, 2021. június 11-én Fotó: YUE YUEWEI/Xinhua via AFP

Még egy nagy feladat előtt állnak a kínai űrkutatók: ki kell fejleszteniük egy olyan rakétatechnológiát, amellyel az űrhajósok nemcsak landolni, de felszállni, így a Földre hazautazni is képesek a Marsról. Ezt először 2030-ban tesztelnék, egy ember nélküli retúr utazással, amely során talajmintákat hoznának vissza a Földre. Kína tervei szerint a két bolygó közötti utazás néhány száz napot venne igénybe.

Az amerikai űrhivatal, a NASA már egy ideje fejleszti az oda- és visszautazást is lehetővé tevő technológiát, és az első emberes küldetést szintén valamikor a 2030-as években tervezi. Bill Nelson, a NASA igazgatója a kínai marsjáró landolása után egy kongresszusi bizottsági ülésen hívta fel a figyelmet arra, hogy Kína nem blöfföl azzal, hogy hamarosan embereket akar küldeni a Holdra és a Marsra, ezért az amerikai űrkutatóknak fel kell készülniük a kíméletlen űrversenyre.

A kínai Csu-zsung marsjáró a Mars felszínén
photo_camera A kínai Csu-zsung marsjáró a Mars felszínén Fotó: HANDOUT/AFP

„Nagyon agresszív versenytárssal állunk szemben. Embereket fognak küldeni a Holdra, úgyhogy itt az idő, hogy felvegyük a kesztyűt, és sürgősen kapcsoljunk rá a Human Landing System [az Apollo-program Holdra utazó űrhajósait a felszínre szállító jármű] fejlesztésére” – mondta Nelson a meghallgatáson.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás