Különleges, 2700 éves sziklarajzokra bukkantak az ISIS által ledózerolt ninivei városkapu felújítása közben

2022.10.21. · tudomány

Az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet 2014-ben foglalta el Irak és Szíria egyes területeit, és tevékenységének részeként buldózerekkel, robbanószerekkel és csákányokkal rombolta le az iszlám előtti műkincseket – az ideológiai okok mellett azért, hogy azok csempészetével finanszírozzák működésüket. Ennek esett áldozatául az iraki Moszul városában található Mashki-kapu, az egykori Ninive ikonikus épülete is.

A Mashki-kapu lerombolása előtt
photo_camera A Mashki-kapu lerombolása előtt Fotó: Wikimedia Commons / Mohamed albaroodi91

Miután 2017-ben az iraki erők nemzetközi segítséggel visszafoglalták a területet, a régészek elkezdték felmérni a műemlékekben okozott károkat, majd hozzáfogtak azok helyreállításához. A Moszuli Egyetem és a Pennyslvaniai Egyetem szakértői most különleges sziklarajzokat fedeztek fel a városkapu építéséhez használt anyagok maradványai között.

A kutatók szerint nagyjából 2700 éves márvány domborművek háborús jeleneteket ábrázolnak az ókori Ninive városában, az asszír királyok uralkodásának idejéből. Az iraki örökségvédelmi tanács közleménye szerint a faragványok Szín-ahhé-eríba (a bibliai Szennahérib) király uralkodása alatt készülhettek, aki időszámításunk előtt 705 és 681 között volt hatalmon.

photo_camera A restaurált dombormű egy része Fotó: ZAID AL-OBEIDI/AFP

Szín-ahhé-eríba felelt az Újasszír Birodalom fővárosa, Ninive kiépítéséért, és a régészek szerint az ő királyi palotájában kaphattak helyet a domborművek, mielőtt azokat felhasználták a Mashki-kapu építőanyagaként. A kapu felszíni területéről ugyan eltüntették a díszes faragványokat, de a föld alatt található részei még őrizték a műalkotásokat, ezeket találták most meg a régészek.

photo_camera Fotó: ZAID AL-OBEIDI/AFP

Az ISIS azért vette célba az 1970-es években felújított kaput, mert az Moszul város látképének ikonikus egységét képezte, amely egyben a sumér és babilóniai eredettel terhelt város gazdag történelmének egyik szimbóluma is volt. A most zajló helyreállítási projekt célja, hogy a megrongált műemlékből egy Ninive történelmét bemutató központot alakítsanak ki.