Drónok és rakéták kilövésére is alkalmas a brit lézerágyú, a DragonFire

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

A brit védelmi minisztérium bejelentette, hogy októberben sikeresen tesztelte az Egyesült Királyság első nagy teljesítményű, nagy hatótávolságú, lézeres irányított energiájú fegyverét, a DragonFire-t.

A brit katonai technológiák fejlesztéseket végző DSTL először júliusban kísérletezett a lézerfegyverrel, akkor bizonyították, hogy a DragonFire képes a levegőben és a vízen közlekedő célpontokat követni és eltalálni, most a második teszten különböző távolságokban lévő célpontokat lőttek ki a lézerrel, hogy megmutassák, a fegyver biztonságosan és pontosan tudja irányítani a nagy teljesítményű sugárnyalábot.

A rendszer lehetséges célpontjaiForrás: DSTL

A brit kormányzat azért érdeklődik az irányított energiájú fegyverek fejlesztése iránt, mert ezek a rendszerek fénysebességgel, gyakorlatilag korlátlan lőszerrel képesek megtámadni olyan célpontokat, mint a drónok vagy a rakéták. Ráadásul a logisztikai igényeket is jelentősen leegyszerűsítik, hiszen a lézeres technológia könnyen skálázható a különböző teljesítményszintekre – tehát nincs szükség nagyobb fegyverekre és lőszerekre, elég a lézer erősségét állítani.

A program következő lépésében összekapcsolják a júliusi és az októberi kísérletek eredményeit, hogy későbbi tesztekben reálisabb célpontokon is ki tudják próbálni a 100 millió fontos költségvetésből épített, 50 kilowattos rendszert, és megtalálják a módját annak, hogyan lehet a gyakorlatba ültetni a használatát.

A DragonFireFotó: DSTL

A DSTL videója a DragonFire fegyverrendszerről:

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: