Ész Ventura: Tíz lyuk

Előző heti két feladványunk Gál Pétertől származott, aki az XV. Országos Ördöglakat Találkozón Feladványok a semmivel címmel tartott előadást. Csupa olyan feladványról beszélt, amiknél nem az van meghatározva, hogy mit rakj ki, hanem az, hogy mit ne rakj ki, azaz a feladat követelménye a kimaradó részre vonatkozik. Mivel az előadás során a megoldások nem hangoztak el, ezért az előző heti feladványok beküldési határidejét meghosszabbítottam, és hónap végéig be lehet még küldeni, mégpedig különdíj reményében. Az alábbi feladvány szintén Gál Péternek, az Ördöglakat Blog szerzőjének munkája. Azok között, akik a három feladvány bármelyikére elsőként küldenek megoldást (az előző heti kettő és a mostani közül), egy különleges, egyedi készítésű, belül lézervágott faelemeket és sok feladványt tartalmazó könyvecskét sorsolunk ki, amely a feladványok szerzőjének, Gál Péternek a munkája (itt megtekinthető a kollekció egy része).

168. feladvány: Tíz lyuk

A tábla ugyanaz, mint korábban, lásd a sárga területet. Készíts minél több különálló lyukat az F, N, P és U pentominó elemekből álló készlet táblára történő bepakolásával (a lyukak csúcsosan érintkezhetnek). Maximum 10-et lehetséges, neked sikerül?

photo_camera Illusztráció: Gál Péter

Nehézségi szint:

A megfejtéseket ábrákkal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. Az e-mail tárgyában kérjük a feladvány sorszámát feltüntetni. A helyes beküldők között év végén nyereményeket sorsolunk ki számos kategóriában, a leggyorsabb és legkreatívabb megoldást küldő versenyzőink pedig felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára is. A további részleteket lásd itt. Beküldési határidő: november 30. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, kognitív kutató, társasjáték-fejlesztő és bűvész.