Te mit szeretnél, mennyi víz legyen a Balatonban?

2022.11.17. · podcast

A következő napokban hat fontos előadást osztunk meg a Kiszáradhat-e a Balaton? címmel rendezett szeptemberi Qubit Live #5 eseményünkről. Szöllősi-Nagy András hidrológus, Istvánovics Vera ökológus, Honti Márk hidrológus, Oláh Miklós szociológus, Kelemen Eszter ökológiai közgazdász és Jásdi István borász prezentációi önálló podcastok formájában is meghallgathatók.

Az emberek mást és mást látnak és értékelnek annak függvényében, hogy mennyi víz van a Balatonban – fejtette ki előadásában Honti Márk építőmérnök, hidrológus. A vitorlázók által vágyott magas, átlagosan 120 centméteres szint és az ökológusok mellett a vízügyesek által is szorgalmazott 70 centiméteres érték közötti félméteres különbség nem tűnik soknak, a komplex hatásokat tekintve azonban hatalmas eltérést jelent. A vizsgálatok ugyanis kiderítették, hogy a tartósan magas vízállás nem csupán a vízminőséget és a parti növényzet állapotát befolyásolja hátrányosan, de a kiépített partszakaszokat és az infrastruktúrát is rongálja.

Honti szerint a Zala folyóból feltöltött és a Sió csatornán leeresztett Balaton mint medertározás már rövid távon sem tartható fenn. Mint mondta, az antropocén éghajlatváltozás következménye, hogy a vízmérleg természetes többlete eltűnőben van, jelenleg a 100 évvel korábbinak nagyjából 60 százaléka, de a tó ettől még nem szárad ki az elkövetkező évszázadban. Az ökológiai és így vízminőségi kockázatokkal bizonyítottan nem járó alacsony vízállás azonban társadalmi elégedetlenséghez vezet, és növeli a politikai beavatkozás kockázatát.

„A társadalmi fájdalomküszöb 50 centi, félméteres balatoni vízállásnál kitör az általános pánik”

– fogalmazott Honti. Ezért is szeretnék kollégáival közösen 2024-re kidolgozni az alábbiakban vázolt, kompromisszumokon alapuló szabályozási rendet.

Honti Márk építőmérnök, hidrológus Qubit Live-előadása immár videó és podcast formájában is elérhető. Nézd meg itt:

Vagy hallgasd alább:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

A Qubit Live #5 tudományos estet, valamint a videók és a podcastok elkészítését az Oriens és a Science+ támogatta.

Kapcsolódó anyagok a Qubiten:

link Forrás
link Forrás