Elkészült az univerzum legnagyobb interaktív térképe, 200 ezer galaxist lehet bejárni rajta

2022.11.23. · TECH

A Johns Hopkins Egyetem csillagászai a Sloan Digital Sky Survey két évtizedes adatgyűjtése alapján készítették el az univerzum legnagyobb interaktív térképét, amely lehetővé teszi, hogy bárki bejárhassa a világűr máig megismert részeit, és olyan adatokhoz férjen hozzá, amelyek eddig csak a tudósok számára voltak elérhetők.

Az egyik készítő, Brice Ménard szerint fontos, hogy az asztrofizikusok és csillagászok által elemzett adatokat olyan formában is közzétegyék, ami a laikusok számára is érthető. Az interaktív térkép, amelyen 200 ezer galaxis helyzetét rögzítették, így az interneten mindenki számára ingyenesen hozzáférhető.

A Sloan Digital Sky Survey egy évtizedek óta tartó többlépcsős adatgyűjtés, amelynek eredményeképp színezett képeket és háromdimenziós térképeket készítettek az égboltról. Az első adatközlések (a 2000 és 2008 közötti adatfelvételek eredményeivel) 930 ezer galaxist tartalmaztak. Most ennek az új-mexikói teleszkóppal készített adathalmaznak a felhasználásával készítették el az univerzum egy részének részletes térképét.

A térkép mintegy 200 ezer galaxisa között a Tejútrendszer csak egyetlen apró kicsi pont. Ez jól szemlélteti azt, hogy az emberi civilizáció – és ezzel a Föld bolygó – milyen parányi az egész világűrhöz képest. A térképen látható az első sugárzási villanás is, ami az ősrobbanás után nem sokkal következett be.

photo_camera Az univerzum térképe Fotó: B. Ménard & N. Shtarkman, Johns Hopkins University

A távolságra utal a térkép színezése is: minél távolabb van egy objektum a Tejútrendszertől, annál vörösebbnek tűnik a térképen.