Ahelyett, hogy enyhítenék, a szteroidinjekciók fokozhatják a krónikus fájdalmat

2022.12.01. · tudomány

Két vizsgálatban is azt igazolták, hogy a csontritkulás miatt kialakuló krónikus térdfájdalomra rutinszerűen adagolt szteroidinjekciók nemhogy nem enyhítik, hanem még fokozhatják is a fájdalmat. A Kaliforniai Egyetem San Fransiscó-i kampuszán és a Chicagói Orvosi Egyetemen végzett vizsgálatokban mind az MRI-felvételek mind a hagyományos röntgenfelvételek azt támasztották alá, hogy a rheumatoid arthritis tüneteként jelentkező fájdalom ellen alkalmazott szteroidinjekciók jelentősen gyorsítják a csontritkulás folyamatát a térdízületekben – ismertették eredményeiket amerikai kutatók az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság november 29-i ülésén. A térdfájdalom a sokízületi gyulladás egyik leggyakoribb tünete, amelyet az esetek mintegy 10 százalékában igyekeznek szteroid- vagy hialuronsavas injekciókkal orvosolni.

A Kaliforniai Egyetem vizsgálatában két éven keresztül követték nyomon 210 résztvevő állapotának változását, a kísérletben résztvevők közül 70-en kaptak a térdfájásukra hialuronsav- vagy szteroidinjekciókat. A résztvevők térdéről rendszeres időközönként MRI-felvételeket készítettek, azok esetében, akiknek a fájdalmát injekciózással igyekeztek enyhíteni, az injekciózás előtt, közben, majd utána is.

Az eredmények alapján a radiológusok azt állapították meg, hogy a szteroidinjekciókkal érdemes lenne a jelenleginél óvatosabban bánni, mert az azzal kezelt betegek állapota nemhogy nem javult, hanem még romlott is. Az eredmények alapján a szakemberek inkább a hialuronsavas kezelést javasolnák a továbbiakban. A hialuronsav ízületi fájdalomban betöltött szerepét csak az utóbbi években kezdték komolyabban vizsgálni, korábbi kutatások is rámutattak, hogy a szervezet által termelt hialuronsav mennyisége a sokízületi gyulladás folyamán a kívánatos alá csökken, így szakemberek szerint annak pótlása jelentősebb pozitív hatást gyakorol a betegségre, mint a klasszikus fájdalomcsillapítás.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás