Először mutattak ki agyi elváltozásokat a migréntől szenvedőknél

2022.11.24. · tudomány

Amilyen gyakran előfordul és súlyos fájdalmakat okoz, olyan kevés információval rendelkezünk a migrén pontos okairól, de egy friss tanulmány most igyekszik új megvilágításba helyezni a betegséget. A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói a legmodernebb képalkotó technológiák segítségével figyeltek fel olyan struktúrákra az agyban, amely a migrénben szenvedőknél az erek körül megnőtt tereket mutattak.

Az úgynevezett perivaszkuláris terek olyan, az erek körül található rések, amelyek segítik a folyadékok kiürítését az agyból. Az ilyen terek méretét és alakját a gyulladások, illetve a vér-agy gát rendellenességei is befolyásolhatják.

A kutatásban a perivaszkuláris terek és a migrén közti kapcsolat feltárásához 25 személyt vizsgáltak: öt kontrollalany mellett tíz krónikus migrénes, valamint tíz olyan embert, aki epizodikus, aura nélküli (vagyis bizsergés és látászavarok nélküli) migréntől szenved. A vizsgálatban mindegyikük agyáról képet alkottak a 7T MRI technológiával, majd összehasonlították a felvételeket.

photo_camera Forrás: RSNA and Wilson Xu

Az eredmények azt mutatták, hogy a migrénes betegeknél gyakrabban előfordultak agyi mikrovérzések, és jelentősen megnőttek a perivaszkuláris terek az agy centrum semiovale nevű régiójában, a fehérállományban.

Mivel ilyen különbségeket korábban még nem vettek észre, még rengeteg kérdésre kell választ adniuk a tudósoknak – például, hogy ezek a változások a migrén következtében jönnek-e létre, vagy a betegség miatt alakulnak ki. Ehhez nagyobb mintájú, hosszabb időn keresztül végzett kutatásokra lesz szükség, de a kutatók szerint végül sikerülhet új, hatékonyabb módszereket kidolgozni a migrén diagnosztizálására és kezelésére.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás