Az űr helyett az Atlanti-óceánig jutott az európai rakéta, a Vega–C

2022.12.21. · TECH

Sikertelen volt a négyfokozatú európai rakéta, a Vega–C legújabb küldetése, miután 2 és fél perccel a Guyana Űrközpontból történő kilövését követően az általa szállított műholdakkal együtt az Atlanti-óceánba zuhant fedélzeti meghibásodás miatt. Ennek okai egyelőre ismeretlenek, és újabb kilövést is csak a kivizsgálás után vállal majd az Arianespace, írja a BBC.

A Vega rakéták történetében nem ez az első kudarc, eddig 8 kilövésből 3 zárult sikertelenül. Most, hogy az orosz Szojuz rakétákat mellőzi az ágazat, a sorozatos hibák komoly kihívást jelentenek az európai műholdak célba juttatásában. Ráadásul az eddig használt Ariane–5 hordozórakétát hamarosan kivonják a forgalomból, utódja, az Ariane–6 pedig csak 2023 végén vagy 2024-ben állhat készen éles bevetésre.

A zuhanásban nemcsak a rakéta veszett oda, hanem az általa szállított képalkotó műholdak is. Az Airbus Defence and Space űrkutatási vállalat által gyártott Pléiades Neo földmegfigyelő műholdak részletes, akár 30 centiméteres felbontású képet alkotnak a bolygóról, és már csak ez a kettő hiányzott volna az összesen hat darabból álló konstelláció véglegesítéséhez.

Az összeszerelt Vega-C a kourui guyanai űrközpontban
photo_camera Az összeszerelt Vega–C a kouroui űrközpontban Fotó: JODY AMIET/AFP

A kilövés során, bár az első fokozat, a P120C hibamentesen indult, alulnyomást érzékeltek a Zefiro 40-en, ami a rakéta második fokozata. Ez eredményezte a röppálya eltérését, majd a rakéta lezuhanását.

Az Európai Űrügynökség (ESA) a hordozórakéták hiányának megoldása céljából már vásárolt két amerikai hordozórakétát. A jövőben pedig az Euclid teleszkóp és a Hera aszteroidaküldetés is a SpaceX Falcon-9 hordozórakétáinak bevonásával valósul meg.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás