Eddig ismeretlen olvadt kőzetréteget fedeztek fel a Föld belsejében

2023.02.07. · tudomány

Kutatók az austini Texasi Egyetem vezetésével eddig ismeretlen, részben olvadt kőzetréteget fedeztek fel a földkéreg alatt, ami segíthet eldönteni egy, a tektonikus lemezek mozgásáról régóta folyó vitát. Korábban már azonosítottak ilyen mélységen hasonló olvadékot, de a friss tanulmány először tárta fel annak globális kiterjedését.

Az olvadékréteg körülbelül 150 kilométer mélyen található a Föld felszíne alatt, a felső köpenyben, a tektonikus lemezek alatt található asztenoszférában. Ez a régió különösen fontos a lemeztektonika szempontjából, mivel egyfajta puha határt képez, amely lehetővé teszi a lemezek mozgását a földköpenyben.

Korábban úgy tartották, hogy az asztenoszféra puhaságában az olvadt kőzetek is szerepet játszhatnak, a friss tanulmány szerint úgy tűnik, az olvadéknak valójában nincs jelentős befolyása a köpenyben zajló kőzetmozgásra, és az alacsony asztenoszféra viszkozitását elsősorban a nyomás és a hőmérséklet fokozatos változása szabályozza.

A kutatást vezető Junlin Hua akkor kezdett el célirányosan egy új réteget keresni a Föld belsejében, amikor doktori kutatása során a Törökország alatti köpenyről készült szeizmikus felvételeket tanulmányozta. A kéreg alatt részben olvadt kőzetre utaló jeleket kezdetben anomáliának tekintették, de mint később kiderült, a világ minden táján hasonlót tapasztaltak a szeizmikus mérések során.

Hua szerint a következő meglepetés az volt, amikor összehasonlította az olvadéktérképet a tektonikus mozgások szeizmikus méréseivel, és annak ellenére sem talált összefüggést, hogy az olvadt réteg a Föld közel felét behálózta.

A tanulmány egyik társszerzője, Karen Fischer szerint a felfedezés azért is fontos, mert az asztenoszféra tulajdonságainak feltárása alapvető a lemeztektonika működésének megértéséhez, míg egy másik társszerző, Thorsten Becker szerint azt ugyan nem lehet kizárni, hogy helyenként ne lenne jelentősége az olvadéknak, az összkép azt mutatja, hogy a réteg nem járul hozzá aktívan a tektonikus lemezek mozgásához.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás