Szexuális játékszer volt a korábban mozsártörőnek vagy amulettnek tartott ókori fafallosz

2023.02.20. · tudomány

Csak a legújabb képalkotó eljárásokkal sikerült azonosítani annak az ásatási tárgymellékletnek a pontos rendeltetését, amely egy római erőd feltárásakor került felszínre még 1992-ben – írja a Live Science.

Az Antiquity folyóiratban hétfőn, február 20-án megjelent tanulmány szerint a 16 centiméteres fatárgy 3D-s szkennelésen alapuló vizsgálata minden kétséget kizáróan tisztázta, hogy a stoppolófának, mozsártörőnek, esetleg az ókori falloszkultusz okán bajelhárító amulettnek tartott lelet valójában szexuális játékszerként szolgált az időszámítás szerinti 2. századi Britanniában.

A W-1992-1062 számú lelet
photo_camera A W-1992-1062 számú lelet Fotó: R. Sands/ Vindolanda Trust

A gondos asztalosmunkával kivitelezett kőrisfából faragott és simára csiszolt fallosz a mai Észak-Angliát ketté szelő Hadrianus falaként ismert római védvonalhoz tartozó Vindolanda nevű helyőrség feltárásakor került elő, több más fallikus szimbólummal díszített doboz és egyebek mellett egy Priaposz ógörög termékenységistent ábrázoló szobrocska társaságában.

A Vindolanda Múzeum közleménye szerint a legújabb eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a tárgyat szexuális segédeszközként használták az ókori mindennapokban.

A fafallosz értő kezekről árulkodó megmunkáltságát bemutató közeli felvétel
photo_camera A fafallosz értő kezekről árulkodó megmunkáltságát és a használati kopásokat bemutató közeli felvétel Fotó: R. Sands/ Vindolanda Trust

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás