Új-Zéland több millió dolláros programmal segít a kamaszok szerelmi bánatán

2023.03.24. · tudomány

Az új-zélandi szociális fejlesztési minisztérium 6,4 millió új-zélandi dollárt (közel 1,5 milliárd forintot) különített el a március 22-én indult Love Better kampányra, amellyel három éven át segítenék a tizenéveseket a szakítások feldolgozásában, „pozitív és életre szóló hozzáállást kialakítva a sérelmek kezeléséhez” – írja a kormány egy sajtóközleményben.

Priyanca Radhakrishnan, a minisztérium munkatársa elmondta: „Tudjuk, hogy a szakítások fájdalmasak. Szeretnénk támogatni a fiataljainkat abban, hogy feldolgozzák ezt a fájdalmat, és tudják, hogy van kiút anélkül, hogy kárt tennének magukban vagy másokban.” A kampányban kamaszok osztják meg valós történeteiket a hasonló problémákkal szembesülő kortársaikkal, hogy „hiteles módon inspiráljanak másokat saját erejük, önértékelésük és ellenálló képességük kialakítására”.

A Love Better kampány a 2021 decemberében bejelentette, Te Aorerekura nevű kezdeményezés keretébe illeszkedik – ez Új-Zéland első olyan nemzeti stratégiája, amelyet a családon belüli és a szexuális erőszak felszámolására hoztak létre. Erre azért is volt szükség, mert a fejlett világban Új-Zélandon az egyik legmagasabb az ilyen erőszakos cselekedetek bejelentésének aránya.

link Forrás

A történeteiket elmesélő fiatalok mellett kormányzati tisztviselők és mentálhigiénés szakemberek vettek részt a program kidolgozásában. A kampány reklámfilmjében tinik mesélik el, hogyan törölték exüket a közösségi médiában, hogy továbblépjenek korábbi kapcsolatukból. A Love Better kampányanyagait a lehető leghatékonyabb módon, TikTok- és Instagram Reels-videókban, podcastokban és cikkekben terjesztik majd.

„Általában úgy tűnik, hogy szakítás után az egyetlen lehetőséged – amellett, hogy gyűlöld az illetőt és megszakítasz vele minden kapcsolatot – az, hogy nem érzel semmit. Szóval nagyon klassz dolog megmutatni, hogy valójában normális, ha szakítás után mindenféle érzelmek hatalmába kerülünk, és ezeket milyen módokon lehet egészségesen kezelni” – mondta a Youthline nevű szervezet szóvivője. A Youthline a Love Better kampány keretében telefonos és írásos segélyvonalak formájában nyújt segítséget a szerelmi bánattal küzdő fiataloknak.

A minisztérium felmérésében 1200, 16 és 24 év közötti új-zélandi fiatalt kérdeztek meg, és 68 százalékuk számolt be arról, hogy a szakítás normális mértékű fájdalmán túlmenő rossz élményeket éltek át. Ezek következményei közé tartozott az önkárosítás, a depresszió, a kábítószerekkel való visszaélés, a kockázatos szexuális viselkedés, valamint az erőszak és a kényszerítés – ideértve a zsarolást, a túlzott féltékenységet, a bosszút, a birtokális vágyat és a zaklatást.