A lassabban fejlődő embriók esetén gyakrabban fordul elő vetélés

2023.03.27. · tudomány

Egy holland kutatócsoport részletes 3D-s felvételeket készített több mint 600 várandós kismama méhében fejlődő embrióról, majd figyelemmel kísérték a terhesség alakulását. Összesen 33 terhesség végződött vetéléssel, a tanulmányban pedig leírták, hogy ezekre a terhességekre az embrió lassabb fejlődése volt jellemző.

A New Scietist számolt be arról a friss kutatásról, amely az embriók korai fejlődésének üteméből következtet a terhesség kimenetelére. Az embriók növekedését hüvelyi ultrahanggal készített 3D-s felvételeken figyelték meg, amelyeket aztán a virtuális valóságban vizsgáltak.

Az eredmények szerint már a terhesség igen korai szakaszában vannak arra utaló jelek, hogy az vetéléssel végződik majd. A hüvelyi ultrahangfelvételekkel egyelőre azt tudták megállapítani, hogy ennek előrejelzője a lassabb fejlődés lehet. Ott még azonban nem tart a technológia, hogy a klinikai gyakorlatban is alkalmazzák.

Melek Rousian, a hollandiai Rotterdamban található Erasmus Egyetem Orvosi Központjának munkatársa és kutatócsapata a látszólag ok nélküli vetélések lehetséges okozóit és valószínűségét igyekszik feltárni vizsgálataival. Ennek egyik első lépése, hogy olyan módszert fejlesztettek, aminek a segítségével, az ultrahangfelvételekből részletes 3D-s modell készülhet. Az embriók fejlettségét a felvételeken a Carnegie-féle fejlődési szakaszok szerint értékelték.

Nyolchetes embrió fejlettsége - illusztráció
photo_camera Nyolchetes embrió fejlettsége - illusztráció Fotó: SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOT/Science Photo Library via AFP

Az ultrahangvizsgálatokat a terhesség nyolcadik hetében végezték el, majd regisztrálták, hogy melyek azok a terhességek, amik vetéléssel végződtek később. A 33 ilyen terhességnél pedig megállapították, hogy a nyolchetes ultrahangfelvételekből készült modellen látható embrió lassabb fejlődése viszonylag jó előrejelzője lehet ennek. Mindössze négy napnyi lemaradás elég volt ahhoz, hogy magasabb legyen a vetélés kockázata.

A kutatás egyelőre nem ad magyarázatot arra, hogy a vetélések hátterében mi áll pontosan, más tanulmányok DNS-eltéréseket írtak le. A kutatók szerint azonban, ha további nagymintás vizsgálatok is megerősítik az elméletüket, akkor egy új, a terhességek kimenetelét már annak igen korai szakaszában viszonylag pontosan előrejelző módszer jöhet létre.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás