A Moderna vezető gyógyszerésze szerint öt éven belül elérhetők lesznek a rák és a szívbetegségek elleni vakcinák

2023.04.08. · tudomány

2030-ra jósolja Paul Burton, a koronavírus elleni vakcinájáról ismert amerikai biotechnológiai vállalat, a Moderna vezető gyógyszerésze az olyan oltások megjelenését, amelyek sikeresen fel tudják venni a küzdelmet a rákkal, a szív- és érrendszeri problémákkal és az autoimmun betegségekkel.

Ami a rák elleni vakcinát illeti, Burton a Guardiannak azt mondta, hogy „rendelkezésre áll majd a vakcina, rendkívül hatásos lesz, és sok százezer, ha nem milliónyi életet ment majd meg. Úgy gondolom, hogy szerte a világon személyre szabott vakcinákat tudunk majd ajánlani különböző daganattípusokra”.

Burton szerint az olyan betegségek ellen, mint a covid, az influenza és a légúti szincitiális vírus (RSV) hamarosan elég lesz egyetlen kombinált oltás, míg az mRNS-alapú technológia olyan betegségek kezelésére is képes lesz, amelyekre jelenleg nem létezik gyógyszer.

„Azt gondolom, hogy a korábban gyógyszeresen kezelhetetlen, ritka betegségek ellen elkészül az mRNS-terápia, és tíz év múlva megközelítjük azt a helyzetet, hogy pontosan azonosítani tudjuk egy-egy betegség genetikai okait, és az mRNS-alapú technológiával viszonylag egyszerűen ki tudjuk szerkeszteni és meg tudjuk javítani a hibát” – mondta a Moderna vezető gyógyszerésze.

A cég januárban tette közzé az RSV ellen kifejlesztett vakcinájának kísérleti eredményeit, amelyek alapján a szer a 60 év feletti felnőttek körében 83,7 százalékos hatásossággal előzi meg a betegség legalább két tünetét, a köhögést és a lázat. A vakcinát az USA gyógyszerfelügyeleti szerve, az FDA „áttörő terápiának” nevezte, csakúgy, mint februárban a Moderna személyre szabott, rák elleni vakcináját, ami a melanóma kezelésében bizonyult hatékonynak.

További részletek a Guardianben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás