Ész Ventura: A nyúl hozza az új évad első feladványát!

Tangramnak nevezzük az olyan kirakós játékokat, amelyek egy viszonylag egyszerű alakzat feldarabolásával keletkeznek, majd az elemekből sok egyéb érdekes alakzat kirakható, például különféle állatfigurák. A feladványokat sziluettek formájában szokás megadni, vagyis az ábra körvonalának ismeretében kell kitalálni, hogy az elemeket hogyan kell egymás mellé pakolni ahhoz, hogy a megadott formát kapjuk. A négyzet alakú kínai tangram a legismertebb, de rengeteg egyéb változat létezik; az alábbi feladvány a tojás tangrammal, vagy a Kolumbusz tojásának is nevezett kirakóval, illetve annak tojásalakjával lesz kapcsolatos.

172. feladvány: Tojásbelső

Kolumbusz tojását az alábbi módon lehet megszerkeszteni. A tojás alsó fele egy félkör, amelynek átmérője az AB szakasz, lásd az ábrát lent. Az AC ív egy B pontból húzott AB sugarú körív, míg a BD ív egy A pontból húzott szintén AB sugarú körív. A C és D pontokat a H pontból húzott negyed körív köti össze. Kérdésünk az, ha ezt az utóbbi, H középpontú kis kört, belülről (az ábra síkjában) végiggörgetjük a tojás falán, majd visszaérkezik a tojás csúcsához, mekkora szöggel fordul el eközben.

Bónusz kérdések: Körbe lehet-e görgetni egész számú N-szer úgy, hogy ugyanolyan állásba érkezzen vissza a tojás tetejébe, tehát ha mondjuk pénzérme lenne, és a fej felfele állna induláskor, akkor érkezéskor is pont felfele álljon. Ha nem lehet, akkor hányszor kell legkevesebbszer körbegörgetni, hogy 1 fok eltéréssel ugyanúgy érkezzen vissza? És ha két ilyen tojás áll egymáson, mindkettőnek a csúcsa felfelé, majd a fölsőt elkezdjük körbegörgetni az alatta lévőn, ami áll, hol lesz először újra olyan állapotban, hogy a csúcsa néz fölfelé?

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal és a szükséges ábrákkal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A leggyorsabb és legkreatívabb megoldást küldő versenyzőink felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára – közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. A versenyről minden tudnivaló megtalálható: itt. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: április 25. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, kognitív kutató, társasjáték-fejlesztő és bűvész.