Különös spirál tűnt fel a sarki fényben az alaszkai égbolton

2023.04.18. · tudomány

A sarki fény már önmagában is meglehetősen látványos jelenség, de akik éppen szombat reggel gyönyörködtek a zöld hullámokkal tarkított égboltban, egy még különösebb alakzatot fedezhettek fel a magasban: rövid időre egy világoskék spirál örvénylett végig az égen.

Ez már jóval kevésbé gyakori látvány, az Alaszkai Egyetem geofizikai intézetének munkatársa, Don Hampton is csak háromszor látott ilyet – az űrfizikus a Guardiannek elmondta, a time-lapse felvételen is megörökített spirál nagy figyelmet keltett az interneten, miután megosztották, de a magyarázata jóval egyszerűbb annál, amiről a kommentelők spekuláltak a videó alatt.

link Forrás

Néhány órával a spirál alaszkai megjelenése előtt a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról indult el a SpaceX Transporter–7 nevű küldetése, amely során egy Falcon 9 rakéta szállított az űrbe több tucat műholdat – többek között a C3S nevű budapesti cég VIREO nevű eszközét.

A rakétáknak időnként ki kell engedniük egy kis üzemanyagot, és „amikor ezt nagy magasságban teszik, az üzemanyag jéggé alakul. És ha mindez napfényben történik, amikor a földön sötét van, egyfajta nagy felhőként láthatjuk, ami néha örvénylik” – mondta Hampton.

link Forrás

Januárban egy hasonló spirál feltűnéséről számoltak be Hawaii szigete fölött: a Mauna Kea nevű pajzsvulkán csúcsán található obszervatórium egyik kamerája rögzítette az éjszakai égbolton kavargó világos spirált. Ezt szintén a SpaceX számlájára írták: a jelenség előtt nem sokkal Floridából lőttek fel egy katonai GPS-műholdakat szállító rakétát.