Lezuhant a Hakuto-R

2023.04.26. · tudomány

Percekkel a tervezett landolás előtt megszakadt a kommunikáció a Hakuto-R-rel, az első magánfinanszírozású szondával, ami a Holdra szállt volna. A készülék április 25-én, 18:40-kor landolt volna a Hold felszínén, és annak ellenére, hogy már azzal történelmet írt, hogy eljutott a Holdig, a felszínén nem sikerült kikötnie.

Vagyis valószínűleg nem: Takeshi Hakamada, a szondát útnak indító ispace vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy csak feltételezik, hogy a szonda landolása sikertelen volt, a pontos okok megfejtése még a cég mérnökeire vár.

Gyarmatosítási tervek

Az ispace a Hold gyarmatosítását tűzte ki maga elé, ennek érdekében pedig egy holdjárót és egy japán fejlesztésű robotot is magával vitt – magáncégként persze valószínűleg busás viteldíjért. Ha a Hakuto-R valóban lezuhant, odalett vele az Egyesült Arab Emírségek holdjárója, a tízkilós Rashid, és a japán űrügynökség, a JAXA robotja is.

A valószínűleg sikertelen landolás előtt a Hakuto-R-nek három másik célállomást is kijelöltek, ehhez pedig különböző időpontok társultak, de az ispace úgy döntött, hogy megkísérelnek Holdat érni az első célpont, a Mare Frigolis környékén.

A szonda a Föld és a Nap gravitációját kihasználva, hosszabb úton jutott el a Holdig, éppen azért, hogy a fedélzetén lévő műszerekkel alaposan felmérhesse, hogy biztonságos lesz-e a landolás. A jelek szerint nem lett az.

A Holdra szállás persze nem egyszerű műfaj, annak, aki nem hiszi, itt egy játék a számítógép hőskorából, bár egy virtuális holdkompot odaverni a felszínhez valószínűleg nem olyan fájdalmas, mint egy igen drága szondát.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás