Ma este landol a Hakuto-R, az első magánkézben lévő holdraszálló szonda

2023.04.25. · TECH

A Hakuto-R M1 már így is történelmet írt: ez az emberiség történetében a legmesszebbre eljutott űreszköz, és ez lehet az első, amelyik sikeresen landol a Holdon. A leszállást magyar idő szerint 18:40-re időzítették, és élőben is követhető. Az adás 18:00-kor indul:

link Forrás

A szondát tavaly decemberben indították útnak a SpaceX Falcon 9 rakétájával Cape Canaveralból, és ha minden jól megy, ma ér célba a Mare Frigoris peremén. A landolást még további számítások előzik meg, így annak helyszíne és az időpontja is változhat.

Rashid és a golyó

A japán ispace szondája az Egyesült Arab Emírségek űreszközét, a Rashid holdjárót, amely két nagy felbontású kamerával, mikroszkóppal, hőkamerával és egyéb berendezésekkel vizsgálja majd a Hold felszínét.

Japánból is érkezik egy robot a Holdra: a japán űrügynökség, a JAXA egy labdaszerű eszközt küldött oda a Hakuto-R M1-gyel, ez gördülő üzemmódba kapcsolva szintén a holdfelszínt fogja tanulmányozni. Mindkét eszköz célja a jövőbeni emberes küldetések előkészítése.

A szonda ezen kívül egy japán cég megbízásából egy akkumulátort, egy kanadai vállalatéból pedig egy 360 fokos kamerát is visz magával.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás