Kezdődik a szezon: napozni csak ésszel érdemes

2023.04.27. · majom

A Napból érkező káros UV-sugárzástól egész évben érdemes védeni a bőrünket, de a tavasz beköszöntével, ahogy egyre lazább az öltözékünk, célszerű többet gondolni a megfelelő fényvédelemre.

Arról, hogy a napbarnított bőr elérése – legyen akármilyen csábító – milyen veszélyes, tavaly nyáron írtunk a Qubiten. Legyen szó gyermekekről, felnőttekről, a napsugárzás komolyan károsíthatja a bőr szerkezetét, de ez nem csak esztétikai problémákban nyilvánulhat meg. A bőrrák kialakulásának kockázata jelentősen megnő a napozástól, ezért a fényvédelem és a déli napozástól való tartózkodás mindenkinek minden életszakaszban ajánlott.

A napégés elkerüléséhez komplex fényvédelemre és a déli napsugárzás kerülésére is szükség van
photo_camera A napégés elkerüléséhez komplex fényvédelemre és a déli napsugárzás kerülésére is szükség van Fotó: Qubit / JAMA

A gyermekek fényvédelmére vonatkozó ajánlásokat a JAMA Gyermekgyógyászati oldala gyűjtötte össze. A szerzők egyáltalán nem amellett foglalnak állást, hogy a gyermekeknek nem szabadna a szabadban lenniük a tavaszi és nyári hónapokban, a hangsúly inkább azon van, hogy milyen óvintézkedéseket érdemes betartani ilyenkor.

A legfontosabb talán a déli órákban a közvetlen napfény kerülése, vagyis délelőtt 11 és délután 3 óra között lehetőleg ne tartózkodjanak se a gyerekek, se a felnőttek a napon. Kiemelt szerepe van még a megfelelő fényvédő készítmények használatának is: széles spektrumú, lehetőleg az UVA és UVB sugárzással szemben is védő, minimum 30 SPF faktorszámú fényvédő használata javasolt.

Ezek mellett főleg a kisebb gyerekeket érdemes olyan ruhákba öltöztetni, amelyek anyagukban védenek az UV-sugárzás káros hatásaitól. Továbbá ajánlott még egy széles karimájú kalap vagy sapka viselése is a melegebb órákban.

photo_camera Grafika: Qubit

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás