A hosszú mobiltelefonos beszélgetések fokozzák a magas vérnyomás kockázatát

2023.05.05. · tudomány

Heti fél órányi vagy hosszabb telefonbeszélgetés 12 százalékkal növeli a magas vérnyomás kockázatát összehasonlítva azzal, ha valaki 30 percnél kevesebbet cseveg a mobilján – derül ki a European Heart Journal-Digital Health folyóiratban csütörtökön megjelent, nagymintás tanulmányból.

A kínai kutatás a hívásfogadás és kezdeményezés, valamint az újonnan kialakuló magas vérnyomás kapcsolatát vizsgálta a brit biobank adatai alapján. Összesen több mint 212 ezer, 37-73 év közötti felnőttet vontak be a kutatásba, akiknek nem volt magas vérnyomásuk. Ezután kérdőívben vették fel mobilhasználati szokásaikat, beleértve, hogy hány éve használnak mobilt, mennyit beszélnek rajta hetente és használnak-e kihangosítót, majd 12 éven keresztül nyomon követték a változásokat. A résztvevők közül több mint 13 ezer embernél (7 százalék) alakult ki magas vérnyomás.

A mobiltelefon-használóknál 7 százalékkal nagyobb volt az esélye a magas vérnyomás kockázatának, és azoknál, akik ezt hetente 30 percnyi vagy hosszabb beszélgetésekre használták, további átlagosan 5 százalékkal nőtt a kockázat. 1-3 órányi, 4-6 órányi vagy több mint 6 órányi heti telefonhasználatnál a kockázat 13, 16 és 25 százalékra emelkedett.

Hszianhuj Csin, a kantoni Déli Orvosi Egyetem professzora és a tanulmány egyik levelező szerzője szerint a szív egészsége szempontjából az számít, hány percet beszélünk és minél többet, annál nagyobb a kockázat. A kihangosító vagy az, ha valaki évek óta telefonál mobilon, nem befolyásolta az eredményeket, bár a kutató szerint további vizsgálatokra van szükség az eredmények megerősítéséhez.

A világ 10 év feletti népességének háromnegyede mobilozik, míg a 30-79 év közötti felnőttek közül mintegy 1,3 milliárd szenved a magas vérnyomásától, ami a szívinfarktus és a stroke egyik kockázati tényezője.

A mobiltelefonok nagyon alacsony mértékben rádiófrekvenciás energiát bocsátanak ki, amelyeket korábban rövid idejű kitettség után már a vérnyomás emelkedésével kapcsoltak össze. A korábbi kutatások a témában azonban inkonzisztensek voltak, valószínűleg azért, mert a kutatók egyben mérték a hívásokat, szöveges üzeneteket, játékokat stb.

A kínai kutatók azt is megvizsgálták, hogy a magas vérnyomás kialakulásának megnövekedett genetikai kockázata hogyan hat a résztvevőkre. Az elemzésből kiderül, hogy akik legalább hetente 30 percet beszéltek telefonon és fokozott genetikai kockázattal rendelkeztek a magas vérnyomást tekintve, 33 százalékkal nőtt a valószínűsége a hipertenzió kialakulásának.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás