Több mint ötmilliárd mobiltelefont dobunk majd ki idén, kevesebb mint 20 százalékukat hasznosítják újra

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Az elektronikai hulladékok és elektronikai eszközök (WEEE) nagy számban tartalmaznak olyan speciális alkatrészeket és alkotóelemeket, amelyeket az ipar  képes lenne újrahasznosítani, ráadásul világszerte hiány van belőlük. Ennek ellenére a keletkező e-szemét alig egyötödét hasznosítják újra a felhasználók, sokan pedig inkább évekig vagy évtizedekig őrizgetik otthon régi készülékeiket, írja a BBC.

Pedig a mobiltelefonok akkumulátorait vagy a félvezetőket, a rezet, az aranyat, az ezüstöt, a palládiumot könnyen fel lehetne használni más eszközök gyártásához, és megfelelő hulladékkezeléssel a termékek ökológiai lábnyoma is csökkenthető lenne. Idén több mint ötmilliárd kidobott mobiltelefonra számítanak a szakértők, ahogy az az International E-waste Day 2022 rendezvényen elhangzott

A mobiltelefonok jelentik a negyedik leggyakrabban felhalmozott terméket, vagyis ahelyett, hogy újrahasznosítanák őket, a felhasználók otthon ülnek rajtuk. A világon értékesített mintegy 16 milliárd telefonból a csak Európában eladottak kb. harmada nincs használatban. 

Eközben az ENSZ is kiemelt célokat tűzött ki az újrahasznosítás tekintetében: a következő évre 30 százalékra akarják emelni a világon keletkező e-szemét újrahasznosítási arányát. Ez közel a duplája a jelenlegi 17 százalékos újrahasznosítási rátának.

A felhalmozott eszközök nemcsak ipari erőforrásokat rejtenek – pénzbeli értékük sem elhanyagolható. Egy átlagos brit háztartás a használaton kívüli elektronikai eszközeinek eladásával nagyjából 200 angol fontot kereshetne, írja a BBC.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: