Több mint ötmilliárd mobiltelefont dobunk majd ki idén, kevesebb mint 20 százalékukat hasznosítják újra

2022.10.14. · TECH

Az elektronikai hulladékok és elektronikai eszközök (WEEE) nagy számban tartalmaznak olyan speciális alkatrészeket és alkotóelemeket, amelyeket az ipar képes lenne újrahasznosítani, ráadásul világszerte hiány van belőlük. Ennek ellenére a keletkező e-szemét alig egyötödét hasznosítják újra a felhasználók, sokan pedig inkább évekig vagy évtizedekig őrizgetik otthon régi készülékeiket, írja a BBC.

Pedig a mobiltelefonok akkumulátorait vagy a félvezetőket, a rezet, az aranyat, az ezüstöt, a palládiumot könnyen fel lehetne használni más eszközök gyártásához, és megfelelő hulladékkezeléssel a termékek ökológiai lábnyoma is csökkenthető lenne. Idén több mint ötmilliárd kidobott mobiltelefonra számítanak a szakértők, ahogy az az International E-waste Day 2022 rendezvényen elhangzott.

A mobiltelefonok jelentik a negyedik leggyakrabban felhalmozott terméket, vagyis ahelyett, hogy újrahasznosítanák őket, a felhasználók otthon ülnek rajtuk. A világon értékesített mintegy 16 milliárd telefonból a csak Európában eladottak kb. harmada nincs használatban.

Eközben az ENSZ is kiemelt célokat tűzött ki az újrahasznosítás tekintetében: a következő évre 30 százalékra akarják emelni a világon keletkező e-szemét újrahasznosítási arányát. Ez közel a duplája a jelenlegi 17 százalékos újrahasznosítási rátának.

A felhalmozott eszközök nemcsak ipari erőforrásokat rejtenek – pénzbeli értékük sem elhanyagolható. Egy átlagos brit háztartás a használaton kívüli elektronikai eszközeinek eladásával nagyjából 200 angol fontot kereshetne, írja a BBC.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás