Az EU felcímkéztetné a mesterséges intelligencia által generált képeket

2023.06.05. · TECH

„Az Európai Unió arra ösztönzi az olyan platformokat, mint a Google és a Meta, hogy fokozzák a hamis információk elleni küzdelmet azáltal, hogy a mesterséges intelligencia által generált szövegeket, képeket és más tartalmakat címkékkel látják el” – mondta Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke hétfőn.

Jourová szerint az, hogy a mesterséges intelligenciával (AI) működő chatbotok új generációja másodpercek alatt képes összetett tartalmakat és képeket létrehozni, új kihívásokat jelent a dezinformáció elleni küzdelemben.

A brüsszeli sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szolgáltatásaikba generatív AI-t építő techcégeknek, mint a Microsoft vagy a Google, olyan biztosítékokat kell kiépíteniük, amelyek megakadályozzák, hogy rosszindulatú szereplők dezinformációt generáljanak. Ez olyan technológia bevezetését jelenti, amely felismeri, ha egy tartalmat AI generált, és ezt egyértelműen jelzi a felhasználóknak.

Jourová szerint az uniós szabályozás célja általában a szólásszabadság védelme, de azt nem gondolja, hogy a gépeknek is joguk lenne a szólásszabadsághoz.

Az EU dezinformációs kódexében foglalt önkéntes kötelezettségvállalások az uniós digitális szolgáltatásokról szóló törvénnyel hamarosan jogi kötelezettségekké válnak, mivel a törvény értelmében a nagy technológiai vállalatoknak augusztus végéig kell bevezetni azokat az eszközöket, amelyek megvédik a felhasználókat a gyűlöletbeszédtől, a dezinformációtól és más káros tartalmaktól. Ennek része lenne az AI-generált tartalmak felcímkézése is.

A legtöbb nagy techcég (Google, Meta, Microsoft, TikTok, stb.) már aláírta a kódexet, amely a dezinformáció elleni küzdelemben elért eredményeikről szóló jelentéstételre is felhívja a vállalatokat. A Twitter májusban lépett ki az egyezségből.