Interaktív térképeken minden, ami Petőfi

2023.06.16. · tudomány

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára a Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) munkatársai interaktív térképeket készítettek, amelyeken nagyítható, többféle módon szűrhető térképeken tekinthetők meg Petőfi Sándor versei azok keletkezési helye szerint, valamint a költőről elnevezett helynevek, utcák, terek és intézmények is.

A BTK Katt(anj) a tudományra! programjának keretében innen elérhető adatbázisának verstérképéről megtudható, hogy Magyarország mely településéhez hány darab Petőfi-vers köthető.

Petőfi Sándor verseinek térképes adatbázisa
photo_camera Petőfi Sándor verseinek térképes adatbázisa Forrás: Bölcsészettudományi Kutatóközpont

A BTK munkatársai legyártották azt az interaktív Magyarország-térképet is, amelyen a költő nevét viselő intézmények szerepelnek.

Intézményi térkép
photo_camera Intézményi térkép Forrás: Bölcsészettudományi Kutatóközpont

Petőfi Sándor nevét étterem, horgászegyesület és vadásztársaság is viseli az óvodák, általános iskolák, könyvtárak és művelődési házak mellett a költő életeseményeinek emléket állító szobrok, táblák, műalkotások és kegyhelyek is térképet kaptak.

A honlapon böngészhető olyan infografika is, amely a Petőfiről elnevezett közterületeket (elsősorban utcákat) ábrázolja.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás