Ha Petőfi ma élne, slammerként követelné a sajtó és a szólás szabadságát

2022.03.12. · tudomány

„Sajtószabadságot, csak ezt ide,/ ez oly nagy, mindenható ige!” – írta Petőfi Sándor 1848 februárjában Az Országgyűléshez című versében. A 12 pont első követelésével a sajtó- és szólásszabadság a magyar konzervatív és progresszív hagyományban egyaránt meghatározó értékké vált.

Az immár bécsi székhelyű Central European University (CEU) Demokrácia Intézetén belül működő Bibó István Szabadegyetem és a Földalatti Slam Akadémia március 13-án vasárnap rendhagyó vitaestet rendez. Az 1848. március 15-én kirobban forradalom 174. évfordulóján a sajtó- és szólásszabadság aktuális helyzetét értékelik a posztmodern közköltészetként is ismert slam poetry műfajának neves művelői és polgárjogi aktivisták, jogászok és újságírók.

Az 1980-as években az Egyesült Államokból, Chicagóból világhódító útjára induló slam poetry szabályai szerint a felkért résztvevők három percben szólhatnak hozzá a témához. A beszélgetés első része után 3-4 slam következik, majd a slammerek és a közönség is feltehetnek kérdéseket.

Az eseményen részt vesz Horváth Aladár polgárjogi politikus, Pásztor Emese, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének vezetője, Pethő Tibor, a Magyar Hang munkatársa, valamint Horváth Kristóf, Molnár Péter, Phuonglinh Le Júlianna és Melinda Rose slammerek.

  • Helyszín: Budapest, Nádor utca 15., Auditorium A
  • Időpont: március 13., 17:00-19:00

Az online közvetítést ezen a linken lehet követni.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás