A legyek a táplálék reményében repülhetnek a kék tárgyakra, nem árnyékot keresnek rajtuk

2023.06.28. · tudomány

A legyeket általában a kék tárgyakkal a legkönnyebb tőrbe csalni, így az ilyen színű csapdák a leghatékonyabbak. Egy friss kutatás pedig magyarázatot is talált arra, miért pont ez a szín a legjobb a repülő rovarok megtévesztésére, írja a Guardian.

Korábban nem volt világos, hogy a kék színre az árnyékos hely vagy a táplálékszerzés reményében repülnek rá a legyek. Ezért az Aberystwyth Egyetem egyetem kutatói egy olyan neurális hálót fejlesztettek, amivel a legyek vizuális feldolgozási folyamatait utánozták. A cecelégy, az istálló- és lólégy agyában zajló folyamatokat így minden részletében meg tudták ismerni.

Gépi tanulás segítségével a neurális hálókat megtanították a leveles hátterek és az állatok megkülönböztetésére, valamint arra is, hogy az árnyékos felületeket felismerjék és elkülönítsék a naposoktól. Utóbbihoz a legyek szemében lévő fotoreceptorok működésére volt szükség, és az alapján érzékelték a modellhálók az árnyékot, hogy honnan hiányzik a fényesség.

A legérdekesebb felismerést az jelentette, hogy a kékre és a zöldre érzékeny fotoreceptorok válaszait összehasonlítva nyilvánvalóvá vált, hogy a kék csapdákat a legyek sokkal könnyebben tévesztik össze az állatokkal. Ebből a kutatók arra következtettek, hogy a legyek elsősorban táplálékforrást keresnek akkor, amikor a kék színű csapdákra repülnek rá.

A megállapítás segíthet abban, hogy a jövőben olyan légycsapdákat fejlesszenek, amik megbízhatóan befogják a repülő rovarok nagy részét. A legyek ugyanis számos emberre és állatokra egyaránt veszélyes betegséget terjeszthetnek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás