Már nem a Pentagon, hanem egy indiai gyémántkereskedelmi irodaház a világ legnagyobb irodaépülete

2023.07.19. · TECH

Átadták az indiai Surat városában található gyémántkereskedelmi irodakomplexumot (SDB), ami a maga 4500 irodájával és impozáns méreteivel mostantól a világ legnagyobb irodaháza. Ezzel a 80 éve csúcstartó amerikai Pentagont előzte meg, írja a CNN-re hivatkozva az Interesting Engineering.

A világ legnagyobb irodaháza mostantól nem a Pentagon, hanem az indiai Surat városában található gyémántkereskedelmi irodakomplexum
photo_camera A világ legnagyobb irodaháza mostantól nem a Pentagon, hanem az indiai Surat városában található gyémántkereskedelmi irodakomplexum Fotó: Surat Diamond Bourse

Az ország pénzügyi fővárosától, Mumbaitól közel 250 kilométernyire északra található Surat fontos gyémántkereskedelmi központ: függetlenül attól, hogy a drágakövet hol bányászták a világban és merre értékesítik utána, szinte biztos, hogy megjárja az indiai várost. Itt mintegy 65 ezer ember megélhetését biztosítja a gyémántkereskedelem, csiszolók és kereskedők egyaránt laknak a településen, közülük sokan akár naponta ingáznak Surat és Mumbai között.

Az SDB megnyitásával az üzleti tevékenység is áthelyeződik a városba, ahol mostantól a világ legnagyobb irodaterülete áll majd rendelkezésre. Ez 4500 irodát jelent a 14 hektáros területen, amire összesen 9, egyenként 15 emeletes irodaépületet húztak fel, melyeket egy 10. köt össze egymással. Nagyjából 660 ezer négyzetméternyi irodát létesítettek így, ami kb. 56 ezer négyzetméterrel haladja meg a Pentagon méreteit. Ennek ellenére minden iroda maximum 7 perc alatt elérhető az épületekben.

A különböző méretű helyiségek egy részében csiszolóműhelyeket alakíthatnak majd ki az irodák mellett, így gyakorlatilag az ágazat minden képviselője egy helyen szolgálhatja ki az ügyfeleit.

Az irodakomplexumot 4 évvel ezelőtt a Morphogenesis építésziroda tervei alapján kezdték el kivitelezni, csakhogy a 2020-as koronavírus-járvány hátráltatta a munkálatokat. Az épület viszont áprilisra elkészült, az átadást pedig novemberre tervezik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás