Az új kockafelhőkarcolóba 20 Empire State Building is beleférne

2023.02.22. · TECH

Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban épül az a gigantikus felhőkarcoló, ami nemcsak magasságával, hanem szélességével és mélységével is kitűnik a többi közül. A Mukaab különlegessége, hogy formája egy hatalmas kocka, amibe az Empire State Building hússzor beleférne.

Az óriási kocka belsejében egy spirális tornyot építenek, ami prémium vendéglátóhelyeknek ad majd otthont.
photo_camera Az óriási kocka belsejében egy spirális tornyot építenek, ami prémium vendéglátóhelyeknek ad majd otthont. Fotó: New Murabba Development Company

A Mukaab 400 méter magas lesz, belsejében pedig egy csavarodó torony készül. A világ legmagasabb épületeinek listáján a 40. hely környékére kerülhet majd, tetejére tetőkertet terveznek, megjelenésén pedig a hagyományos iszlám építészeti stílus hatásai érezhetők, írja a New Atlas.

Funkcióját tekintve a Mukaab egy prémium vendéglátóhely lesz, ami kiskereskedelmi, turisztikai és kulturális attrakciókkal várja majd az ide látogatókat. Az építmény nem önálló fejlesztés, az Új Murabba Fejlesztési társaság a területen több ezer új lakás, szálloda, iroda és üzlethelyiség kialakítását tervezi. Ezek mellett színház és egyetem is létesülhet majd a városrészen.

link Forrás

A projekt várhatóan 2030-ra készül el a Szaúd-Arábiában zajló építkezési hullám részeként.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás