Rekorddal zárult a fehér gólyák 2023-as gyűrűzése

2023.07.31. · tudomány

Az ország 17 megyéjének 248 településén 443 fészek 1338 fiókája kapott egyedi jelölést a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2023-as fehér gólya (Ciconia ciconia) gyűrűzési programjában.

Az MME közleménye szerint az 1908-ban megkezdett magyarországi madárgyűrűzés kezdetei óta folytatott felmérés célja, hogy az ornitológusok a madarak egyedi azonosítása révén tanulmányozzák a madarak viselkedését.

Egyhetes fehér gólyák
photo_camera Egyhetes fehér gólyák Fotó: Wikipédia

„A vonulás útvonalának és időzítésének, a madarak életkorának, a költőhelyválasztásnak, a költési siker, de akár a területhűség vagy a párválasztási szokások pontosabb ismerete az állományok megvédéséhez is alapvető információ. A fehérgólya-fészkek többsége ma már az elektromos hálózat oszlopain van, így nélkülözhetetlen az áramszolgáltató vállalatok közreműködése, amelyek emelőkosaras járműveket és elektromos szakembereket biztosítanak országszerte az akció sikeres és biztonságos lebonyolításához” – olvasható a szervezet honlapján.

Az MME Monitoring Központjának összesítése alapján jelenleg mintegy 4 100 párra tehető a magyarországi fehérgólya-állomány.

A magyarországi fészkek eloszlása és a költési sikeresség az MME által összeállított interaktív térképen.
photo_camera A magyarországi fészkek eloszlása és a költési sikeresség az MME által összeállított interaktív térképen. Fotó: MME

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás