Nem látszik a tavalyi aszály a fehér gólyák fiókaszámán

2023.02.15. · tudomány

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Monitoring Központjának friss összesítése alapján a 4 100 párra becsült hazai fehérgólya-állomány számára a tavalyi aszályos év átlagos költési sikert hozott. Az viszont nem ismert, hogy a kirepült fiókák milyen állapotban vágtak neki a vonulásnak. Erről majd az szolgáltat információt, hogy a 2022-ben meggyűrűzött 1 207 fióka közül mennyiről érkeznek visszafogási adatok a vonulási útvonalak és a telelőterületek országaiból, illetve közülük hány tér majd vissza három-öt év múlva ivaréretten költeni Magyarországra.

A pusztító aszály időszakát a fehér gólyák sikeresen vészelték át, ezt javarészt annak köszönhetik, hogy étkezési szokásaik meglehetősen rugalmasak. A tavalyi száraz évben sok szöcskét, sáskát, tücsköt tudtak fogni a szárazság miatt kiégett gyepeken is.

A fiókák egészségének és a költés sikerességének kedvezett az is, hogy 2022 május-júniusban nem volt olyan több napig tartó hideg, esős időjárás, amiben a fiókák tömegesen megfázhattak, elpusztulhattak volna. Ennek köszönhetően a sikertelen párok aránya a teljes állomány 17 százaléka volt, az összes költőpárra számított fiókaszám pedig 2,33.

A magyarországi fészkek eloszlása és a költési sikeresség az MME által összeállított interaktív térképen.
photo_camera A magyarországi fészkek eloszlása és a költési sikeresség az MME által összeállított interaktív térképen. Fotó: MME

A 2022-ben 4 100 pár körülire becsült hazai fészkelő fehérgólya-állomány megegyezik a 2019-ben számolt adattal, ami az egyesület szerint jó hírnek számít, ugyanis azt mutatja, hogy a más fajoknál is tapasztalt állománycsökkenés a fehér gólyák esetében mérséklődik. Az egyedszám csökkenésében nem csak az egyre szárazabb időjárás játszik szerepet, de a nagyüzemi mezőgazdaság miatt csökkenő táplálékmennyiség és a természetközeli élőhelyek zsugorodása is, ami a gólyákhoz hasonlóan hosszú távú, a Szaharától délre vonuló madárfajokat még fokozottabban érinti.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás