Hatalmas őscápafogat talált egy 13 éves fiú Essex partjainál

2023.08.03. · majom

Ben, a brit fiatal édesapjával kirándult Essex partjainál Walton-on-the-Naze-nél, amikor a sziklás parton megpillantotta egy fog hegyét. Először maguk is alig hittek a szemüknek, de aztán kiemelték a fogat és meggyőződtek róla, hogy az valódi és mérete alapján egy megalodoné lehetett, írja a BBC.

A leletet az Essex Wildlife Trust Walton-on-the-Naze-i Discovery Centre-ébe vitték el bevizsgáltatni, ahol azonnal kiderült, hogy egy megalodon fogáról van szó. A szakértők szerint a fog 3,6-20 millió éves is lehet. A megalodon, a ma élő cápák őse, ami közel négyszer akkora lehetett mint a ma élő legnagyobb fehér cápák (Carcharodon carcharias).

Walton-on-the-Naze-nél már többször találtak megalodon fogakat az arra járók, de ezek általában csak töredékek voltak. Így a Természettudományi Múzeum a megküldött fotók alapján arra következtet, hogy egy már restaurált példányt találhatott meg a család a parton.

A fog, amit Ben talált valószínűleg már egy restaurált példány.
photo_camera A fog, amit Ben talált valószínűleg már egy restaurált példány. Fotó: Család által készített fotó

Nem ritka, hogy az őscápa fogakat preparálás után értékesítik, ezeket általában Jáván gyűjtik össze és onnan szállítják az Egyesült Királyságba. Előfordulhat, hogy egy ilyen hosszú utat bejárt fogat talált meg most Ben az édesapjával.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás