Kevesebb komplikáció várható a női sebészek által operált betegek körében

2023.09.01. · tudomány

Két nagyszabású kutatás eredményei mutatják meg, hogy a női sebészek által végzett operációk után kevesebb utókezelésre van szükség és ritkábban fordulnak elő komplikációk is, írja a Guardian. A különbséget az alkalmazott technikák, a gyorsaság és a kockázatvállalásban mutatkozó eltérések okozhatják.

Kanadai és svéd orvosok két független orvosi nyilvántartást vettek alapul, és összesen több mint 1 millió beteg adatait vizsgálták meg. Megállapították, hogy a kevesebb komplikáció hátterében az állhat, hogy a női sebészek általában lassabban végzik el a műtéteket. Christopher Wallis, a torontói Mount Sinai kórház egyik kutatója szerint ez rámutat, hogy a férfiaknak jócskán van mit tanulniuk a nőktől a műtőben. Maga is úgy látja, hogy férfi sebészként a saját betegei érdekében célszerű változtatnia a hozzáállásán, idézi a lap Wallist.

A kanadai orvos és munkatársai 2007 és 2019 között közel 1,2 millió ontariói beteg műtét utáni felépülési folyamatát ellenőrizte, beleértve a komplikációkat és a gyógyulás folyamatát. A Jama Surgery szaklapban közölt tanulmányukban összefoglalták a 25 különböző típusú műtéti beavatkozásra vonatkozó megállapításaikat, amikből kiderül, hogy 90 nappal a műtét után a férfi sebészek pácienseinek 13,9 százalékánál fordult elő valamilyen nemkívánatos esemény (ebbe a kategóriába a komplikációk, az újabb műtéti beavatkozások szükségessége vagy akár a halál is beletartozik).

Ezzel szemben a női sebészeknél ugyanez az arány csak 12,5 százalék. Az ő betegeik egy évvel a műtét után is jobban voltak: alig egyötödüknél tapasztaltak valamilyen komplikációt, míg a férfiak által műtött páciensek negyede nézett szembe valamilyen nehézséggel a korábbi műtéthez kapcsolódóan. A különbség így is szembetűnő, de akkor, ha kizárólag a halálesetekre szűkítjük az értékelést, még komolyabbak az eltérések. A férfiak által műtött betegek 25 százalékkal nagyobb valószínűséggel hunytak el a műtét után, mint azok, akiket női sebészek operáltak.

Egy másik, svéd kutatás ugyancsak hasonló eredményekre jutott egy 150 ezer fős minta vizsgálata alapján. Kevesebb szövődményt jegyeztek fel a női sebészek által végzett operációkról és ritkábban esett meg az is, hogy a laparoszkópos műtéteket menet közben teljes feltáró műtétté bővítették volna.

A friss eredmények megerősítik a korábbi tanulmányokban nyilvánosságra hozott összefüggéseket, azonban fontos tisztázni, hogy egyelőre ok-okozati összefüggésről nem lehet beszélni a kérdésben. Ahogy a Guardian által idézett Tim Mitchell, az Angol Királyi Sebészkollégium elnöke fogalmaz, a különbségek az orvosi esetek összetettségén is múlhatnak, ugyanakkor a macsó sebész ideálját ő is idejétmúltnak nevezi.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás