Sikeres volt az első műtét, amit szuperprecíz robotsegéddel végeztek emberen

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Először hajtottak végre emberen robot segítségével „szupermikroműtétet”, vagyis a milliméter alatti tartományban végzett sebészeti beavatkozást. A Maastrichti Egyetem kutatói a teszthez húsz nyiroködémás (limfödémás) nőt rendeztek két csoportba – ez a nyirokkeringési zavar a végtagok duzzanatával jár, és a mellrákműtét velejárója lehet. Mind a húsz nőn ugyanazt a beavatkozást hajtották végre, de az egyik csoportot teljesen manuálisan, a másikat pedig a robotasszisztens segítségével műtötték.

A robotasszisztens a műtőbenFotó: Mulken et al., 2020 / Nature Communications

A holland MicroSure által fejlesztett mikrosebészeti robotasszisztens, a MUSA használatát elsősorban kis méretű szöveteken végzett precíziós műtétekhez javasolják, például érsebészeti beavatkozásokhoz gyermekeknél, ujj- és kézreplantációs műtétekhez vagy egyes plasztikai sebészeti eljárásokhoz. A MUSA a világ első olyan sebészeti robotja, amely nyílt mikrosebészeti eljárásokhoz is használható, és akár a 0,3 milliméternél kisebb átmérőjű ereken végzett nyiroksebészeti eljárások elvégzését is lehetővé teszi.

A műtőasztal fölé emelt MUSA precíziós sebészeti eszközeit pedálokkal, valamint csipeszhez hasonlító kontrollerekkel lehet irányítani, és a rendszer elsődleges szerepe, hogy a sebész kezeinek apró remegését kiküszöbölje. Amikor például az orvos egy centiméterrel elmozdítja a kontrollert, akkor a robotkar csak 0,1 milliméterrel mozdul arrébb.

MUSA, a sebészeti robotasszisztensForrás: MicroSure

A robotasszisztens segítségét igénybe vett csoport tagjai valamivel gyorsabban gyógyultak, amikor a kutatók felmérték a páciensek állapotát a műtét után, de a teszt célja nem a robot fölényének demonstrálása volt, hanem a MUSA biztonságos működésének bizonyítása. Így az sem jelent különösebb problémát, hogy a robottal végzett műtétek átlagosan 115 percet vettek igénybe, míg a színtiszta emberi beavatkozások csak 81 percet. A kutatók szerint mindkét időtartam az „egészen elfogadható” kategóriába esik, ráadásul minden egyes robotikus műtét gyorsabb volt az előzőnél.

A robotikus sebészet persze nem új jelenség, a legnépszerűbb rendszert, a Da Vincit húsz éve engedélyezte az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA), és bár 1 milliméteres pontossággal lehet a segítségével műtéteket végezni, nem bizonyult jobbnak az embereknél, így a 2 millió dolláros ára nem feltétlenül éri meg a kórházaknak. A MUSA-hoz hasonló szuperprecíz rendszerekkel azonban lehetőség nyílik olyan beavatkozásokra, amelyeket a sebészek önmagukban nem képesek elvégezni.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: