Nevükön szólíthatják egymást az elefántok

2023.09.05. · tudomány

Egy nemzetközi kutatócsoport vizsgált két afrikai elefánt (Loxodonta africana) populációt Kenyában abból a célból, hogy kiderüljön, a vadon élő egyedek hívásai mennyire specifikusak. Az egyelőre preprintként publikált tanulmány eredményei szerint az elefántok nemhogy megszólítják egymást, de ugyanazt az állatot általában a rá jellemző hangokkal hívják, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az állatok az emberi nevekhez hasonló nyelvi struktúrákkal élnek. Mindez alapjaiban rázhatja fel azt, amit eddig az emberi beszédfejlődésről és a nyelv kialakulásáról tudtunk.

Az IFL Science szemlézte a 625 afrikai elefánt kommunikációját elemző kutatást. 114 egyedi hívójelet és 119 vevői hangot különítettek el a kutatók, de csak azokat a hangjelzéseket regisztrálták, amik esetén azonosítható volt, hogy melyik állatra vonatkozik a megszólítás.

Az akusztikai elemzések alapján egyértelművé vált, hogy a jelek elkülöníthetők egymástól. Az egyedi hívójelek lehetővé tették a populációk tagjai számára, hogy egy-egy egyedet szólítsanak meg a rá jellemző hangok segítségével.

Amint ez beigazolódott, a kutatók megvizsgálták, hogy a más fajoknál megfigyelt jelenség áll-e a háttérben, miszerint a hívó hangok hasonlítanak a megszólított által használt hanglejtésre. Ezt a delfinek is képesek elsajátítani, az ő közösségeikben viszont nem jellemző az egyedi nevek használata, szemben az afrikai elefántokkal.

Az elefántok ugyanis képesek utánozni egymás hanglejtéseit, reakcióikban nemcsak az üzenetre, hanem az üzenet formátumára is reagálnak. A megszólított elefántokat az általuk használt hangokkal hívták a társaik, mindig az adott egyedre jellemző névre emlékeztető hangsorral, erre pedig az állatvilágban egyelőre nincs másik ismert példa.

Hogy további ismereteket szerezzenek, a szerzők kiválasztottak 17 elefántot, akiknek a saját nevüket jelölő hangsorokat játszották le. A kísérletben úgy találták, hogy az állatok gyorsabban reagálnak, ha a saját hívónevüket hallják, ilyenkor megközelítették a lejátszót vagy vokálisan válaszoltak rá. A kontrollhangok esetén nem tapasztaltak hasonlóan élénk érdeklődést az állatok részéről.

Bár a tanulmányt egyelőre nem véleményezte a tudományos közösség, eredményei figyelemfelkeltőek a nyelvfejlődés szempontjából. A preprint tanulmányra most további értékelések várnak, de a kutatók szerint már ebben a formában is izgalmas új kérdéseket vet fel az állatok viselkedéséről.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás