A fogamzásgátlók és fájdalomcsillapítók együttes szedése növelheti a vérrögök kialakulásának kockázatát

2023.09.08. · tudomány

Bár az eddig is tudható volt, hogy a fogamzásgátlás egyes formái a vérrögök kialakulásának alacsony kockázatát hordozzák magukban, egy friss tanulmány szerint ezt a kockázatot felerősítheti, ha mellette bizonyos fájdalomcsillapító gyógyszereket is szed az illető.

A tanulmány, amely 2 millió dán nő bevonásával készült, megerősítette a korábban már megállapított eredményt, miszerint a fogamzásgátló tablettát vagy más ösztrogéntartalmú fogamzásgátlót használó nőknél magasabb a lábakban vagy a tüdőben kialakuló vérrögök képződésének kockázata. A vizsgálat szerint azonban ez a kockázat tovább nőtt azokban a hetekben, amikor ugyanazok a nők nem szteroid gyulladásgátlót is használnak – ezek közé tartoznak a leggyakoribb fájdalomcsillapítók (ibuprofén, paracetamol, diklofenák, acetil-szalicilsav, metamizol) is.

Colleen Denny, a brooklyni NYU Langone Kórház családtervezési igazgatója elmondta, hogy a hormonális fogamzásgátlót szedő nőknek nem kell aggódniuk amiatt, ha rövid ideig ilyen fájdalomcsillapítókat használnak, a nők esetében a vérrög kialakulásának kockázata még így is nagyon alacsony.

A BMJ orvosi szaklapban megjelent tanulmányban 15 és 49 év közötti dán nők 1996 és 2017 közötti orvosi adatait elemezték. Ebben az időszakban alig 8700 nőnél alakult ki vénás tromboembólia, ami a láb vénáiban vagy a tüdőben kialakuló vérrögöt takarja.

A kutatók becslései szerint 100 ezer nőből 4-nél alakul ki vérrög valamilyen nem szteroid gyulladáscsökkentő egy hétig tartó használata után, 100 ezerből 2-nél alakul ki vérrög a nagy kockázatú fogamzásgátlók egyhetes használata után, míg 100 ezerből 23 nőnél alakulhat ki vérrög, ha mindkét gyógyszert szedi egy hétig.

A szakértők szerint ugyan a vérrögök kialakulásának kockázata nagyon alacsony, a szövődményei rendkívül súlyosak is lehetnek, ezért azoknak, akiknek gyakran kell ilyen fájdalomcsillapítót szedniük, érdemes lehet átállni a fogamzásgátlás más formáira (csak progeszteront tartalmazó tabletták vagy spirál), de emellett fontos odafigyelni az életmódra is: rendszeres testmozgás, megfelelő vízfogyasztás, a dohányzás mellőzése.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás