„Magyarországon is hamarabb lesz elérhető az új gyógymód, ha Bostonból indul el”

2023.11.02. · podcast

A tumorok kialakulása az emberi szervezetben egyenesen következik a földi élet logikájából, ami felveti a kérdést: vajon le lehet-e győzni a rákot? A tumoros megbetegedésekkel az emberiség ősidők óta együtt él, az viszont új fejlemény, hogy – legalábbis a nyugati világban – a rák lett a halál elsődleges oka. Bár a rákdiagnózis 30-40 évvel ezelőtt még jórészt egyet jelentett a halálos ítélettel, a betegség ritka is volt. Boncasztal podcastunk ötödik adásának vendége, Peták István kutatóorvos, a rákbetegeknek precíziós onkológiai megoldásokat kínáló Oncompass Medicine biotechnológiai cég alapító vezérigazgatója egyebek mellett arról beszél podcastunkban, hogy manapság azért halnak meg a nyugati világban egyre többen daganatos megbetegedésekben, mert egyre kevesebben halnak meg másban.

A nyugati medicina mára képes legyőzni a fertőző betegségeket és kordában tartani a kardiovaszkuláris betegségeket, így az emberek elég sokáig élnek ahhoz, hogy rákosak legyenek. De vajon hogyan lehetne legyőzni a rákot? Hogyan függnek össze a rákbetegségek az emberi géntérkép elkészítésének nagyszabású, másfél évtizedig tartó tudományos programjával, a Humán Genom Projekttel? Meddig kell még várni a közel két évtizeddel ezelőtt beígért személyre szabott orvoslásra? Mi fán terem az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen méltatását is elnyerő precíziós onkológia, és hogyan járulhat hozzá ahhoz, hogy a rákos sejteket épp olyan legyen a szervezetből kiirtani, mint a baktériumokat antibiotikummal?

Hallgasd alább:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

Peták István kutatóorvos, az Oncompass Medicine alapítója
photo_camera Peták István kutatóorvos, az Oncompass Medicine alapítója Fotó: Balázs Zsuzsanna

A gének szerepének feltárása a rákgyógyítás elengedhetetlen feltétele. Miután kiderült, hogy egy adott daganattípust nem mindig ugyanaz a gén okoz, és egy gén meghibásodása többféle daganat kialakulását is okozhatja, valamint hogy a szervezetben megjelenő daganatos sejtek kialakulása csak egy tünet, és a betegség pontos kiváltó oka tulajdonképpen minden egyes daganatos betegben genetikai meghibásodások teljesen egyedi kombinációja, világossá vált, hogy a rák gyógyítása csakis a teljesen személyre szabott orvoslástól várható. Ha a személyre szabott orvoslást nem is, az emberi géntérkép elkészítése – Peták szerint – elhozta a genomiális korszakot. Ma már az ismert daganatok több mint 90 százaléka esetén meg lehet határozni a hátterében álló pontos genetikai hibát. Ez Peták szerint azért nagyon jó, mert arra a meghibásodásra lehet gyógyszert fejleszteni, amit pontosan ismerünk.

A gyors és teljesen egyedi, és pláne megfizethető rákgyógyszerek világára azért még várni kell, főleg, hogy a szervekben kialakuló, úgynevezett szolid daganatoknak ma is az a legbiztosabb gyógyítási módja, ha sebészetileg sikerül maradéktalanul eltávolítani őket az emberi szervezetből, de Peták optimista. Ennek pedig részben az az oka, hogy biotechnológiai cégét első körben Amerikában hozta létre, mert, mint mondja, „a világ úgy működik, hogy Magyarországon is hamarabb lesz elérhető az új gyógymód, ha Bostonból indulok el.”

A Boncasztal korábbi epizódjai:

link Forrás
link Forrás
link Forrás