500 ezer ember is élhetett Ausztrália egy mára elsüllyedt részén

01.03. · tudomány

Ausztrália északi részénél először sikerült viszonylag pontos képet alkotni a tengerfenékről. Az elemzés pedig nem várt eredményt hozott: a kirajzolódó domborzat alapján megállapították, a terület akár 500 ezer ember lakhelyéül is szolgálhatott, mielőtt a tengerszint-emelkedés miatt víz alá került volna.

Az Indiai-óceán szintemelkedésének következtében néptelenedhetett el az ausztrál kontinens egy része északon, amiről most sikerült először elég részletes felbontású térképet készíteni ahhoz, hogy megismerjék a domborzatát is. A 30-szor 30 méteres pixelméret bár első ránézésre nem tűnik túl jó felbontásnak, valójában a kutatók szerint erre a célra tökéletesnek bizonyult.

A kék és a rózsaszín területek lehettek azok, amik korábban, a tengerszint drasztikus megemelkedése előtt lakhatók lehettek Ausztrália északi partvidékén.
photo_camera A kék és a rózsaszín területek lehettek azok, amik korábban, a tengerszint drasztikus megemelkedése előtt lakhatók lehettek Ausztrália északi partvidékén. Forrás: Kasih Norman

A New Scientist szemlézte azt a friss kutatást, ami az elöntött terület lakhatóságát vizsgálja. Ezt egyrészt a térségben lévő mintegy 2000 négyzetkilométer kiterjedésű tó tette lehetővé, másrészt a térségben lévő beltenger. Ezek 14, illetve 17 ezer évvel ezelőttig léteztek, mielőtt a terület végleg víz alá került volna.

A vízforrások és a további feltételek modellezése alapján 50-500 ezer ember élhetett itt több tízezer évvel ezelőtt. Kasih Norman, a brisbane-i Griffith Egyetem munkatársa és a kutatás egyik vezetője a lapnak elmondta, hogy a kb. 400 ezer négyzetkilométeres terület egészen egyedülálló környezetet jelentett az élethez. A beltenger és az édesvizű tó közelsége miatt biztosak abban, hogy a környék értékes lakóhely lehetett.

Azonban a legutóbbi jégkorszakot követően a tengerszint-emelkedés üteme jelentősen felgyorsult. Ez kezdetben 100 évente egy-egy métert jelentett, viszont kb. 14 ezer évvel ezelőtt már akár évi 4-5 méternyi emelkedés is előfordulhatott ennyi idő alatt.