A brit fiatalok mintegy fele érzi úgy, hogy közösségimédia-függő

01.03. · tudomány

A szakemberek a drog- és játékfüggőséghez hasonlítják a közösségimédia-függőséget is, ami azt jelenti, hogy a lefolyása és a kezelése is hasonló lehet. Csakhogy a teljes absztinencia nem jelent megoldást, viszont egyre több embert érint világszerte a probléma.

Nemcsak az online töltött idő, hanem annak mentális egészségre gyakorolt hatása is jelentős, ami a függőségekre hasonló rombolást jelent. Ez pedig már nem csak felnőtteket, hanem kamaszokat és egyre fiatalabb gyerekeket is érint.

A Guardian a Millenium Cohort kutatását szemlézte, amelynek legfontosabb megállapítása, hogy a brit tinédzserek közel fele közösségimédia-függőnek tartja magát a saját bevallása szerint. Ez, a szakemberek szerint még akkor is aggasztó, ha az önmagukról tett állítás nem feltétlenül takar valódi függőséget, hiszen önmagában a kontrollvesztettség érzése is borzasztó lehet számukra.

Amy Orben, a Cambridge-i Egyetem kutatója, a Millenium Cohort által gyűjtött 19 ezer fős adatbázist használta a vizsgálathoz. A kohorsz közel 20 ezer 2000 és 2002 között született tinédzser adatait tartalmazza az Egyesült Királyság területéről, akiket először 16-18 éves korukban kérdeztek meg a felhasználói szokásaikkal és a függőségérzetükkel kapcsolatban.

A válaszadó 7 ezer fiatal 48 százaléka mondta azt, hogy függőnek tartja magát, viszont a nemek között lényeges különbség tapasztalható. A lányok 57, a fiúk 37 százaléka vallotta magát függőnek. Orben szerint a tüneteik nem biztos, hogy a drogfüggőséghez foghatók, azonban további vizsgálatok szükségesek a kezelési lehetőségek megállapításához.