5 százalék az esélye, hogy kihalunk az MI miatt

01.04. · TECH

Egy átfogó kutatás eredményei szerint a mesterséges intelligencia területén kutató tudósok nagyjából 5 százalék esélyt adnak annak, hogy egy fejlett, emberfeletti képességekkel rendelkező mesterséges intelligencia az emberiség kihalásával fenyeget – írja a new Scientist.

Az eddigi legnagyobb ilyen jellegű felmérésben összesen 2700, a közelmúltban a témában publikáló kutatót kérdeztek meg arról, hogy lát-e esélyt arra, hogy a mesterséges intelligencia (MI) az emberiség kihalását okozhatja. A tudósok körében nincs teljes egyetértés, rengeteg a bizonytalanság és a kockázatokat is különféleképpen értelmezik.

A kutatásban a résztvevőket arra kérték, hogy nevezzék meg, milyen mérföldkövekre számítanak a technológia fejlődésében és a lehetséges társadalmi hatásokra is térjenek ki. Mintegy 58 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy 5 százalékos esélyt lát arra, hogy az emberiség a mesterséges intelligencia miatt hal ki vagy a technológia fejlődése más végzetes következményeket jelent a jövőben.

A tanulmány egyik szerzője, Katja Grace, a kaliforniai Machine Intelligence Research Institute munkatársa az eredményeket összefoglalva elmondta, mindenképpen fontos kiemelni, hogy a kutatók nem elhanyagolható része lát esélyt erre a végzetes kimenetelre. Ez persze nem jelent tragédiát, de mindenképpen megfontolandó a szakemberek véleménye.

Az eredmények ugyanakkor nem adnak okot pánikra sem. Egy 2012-es kutatás rámutatott, hogy a MI-szakértők technológiáról alkotott véleménye és előrejelzései nem voltak pontosabbak a laikusokénál. Ezért a friss tanulmány szerzői is hangsúlyozták, a megkérdezett MI-kutatók nem tekinthetők szakértőnek az MI fejlődési pályájának leírásában.

A tavalyi adatfelvétel eredményeit egy 2022-es, valamint egy 13 és egy 48 évvel korábbi kitöltéssel is összehasonlították. Tavalyelőtt például a kutatók nagy része igen optimista volt, úgy vélték, hogy a technológia képes lesz több mint 50 százalékos eséllyel elvégezni egy sor feladatot. Ez a 39 tételes lista olyanokat tartalmaz, mint egy Taylor Swift dal megírása vagy komplett kódolási folyamatok elvégzése.

Egy, az embereket felülmúló MI-re 50 százalék esélyt adtak 2047-ig, 2116-ra pedig azt vizionálták, ugyanekkora valószínűséggel, hogy az összes emberi munka teljesen automatizálhatóvá válik.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatban viszont nem csak a technológia ilyen irányú fejlődése, hanem a manipulációs képességei is aggodalomra adnak okot. Émile Torres az ohiói Case Western Reserve Egyetem kutatója a 2024-es választásra gyakorolt lehetséges hatást emelte ki ezek közül a New Scientistnek.