Aldi: Az akadozó internetkapcsolat miatt nyomtatott portugál cetlit az üvegvisszaváltó automata

01.05. · gazdaság

Az Aldi kommunikációs ügyeit intéző ügynökség csütörtökön válaszolt keddi cikkünkre, amiben megírtuk, hogy az üzletlánc Pasaréti téri boltjában portugál nyelvű cetlit nyomtat a január 1-én üzembe helyezett üvegvisszaváltó automata, és 0,05 eurós betétdíj van feltüntetve a papíron, amit persze nem lehet levásárolni.

„Az üzembe állítást követően néhány esetben hibákat tapasztaltak, amelyek megoldásán az ALDI és Mohu [az új hulladékgazdálkodási rendszerért felelős Mohu MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.] közösen dolgoznak. Az internetkapcsolat akadozása, hibája miatt bizonyos helyszíneken a gépekre nem telepítődött a január 1-i induláshoz szükséges központi szoftver, így a gépek a gyári beállítással indultak el, ezért fordulhatott elő, hogy a berendezés elfogadta a palackokat és nem magyar nyelvű bizonylatot nyomtatott”

– áll a Qubit szerkesztőségének küldött emailben.

– Ezeknél a gépeknél a készülékek teszteléshez kialakított gyári alapbeállítással csak tesztkuponokat tudnak nyomtatni, Portugáliában még nincs DRS rendszer. Az internetkapcsolat és adatkommunikációs csatornák beállítása az érintett felek bevonásával ezeken a helyeken folyamatosan zajlik, ezt követően az automaták az előírásoknak megfelelően fognak működni. Az üzletekben az ALDI tájékoztató feliratokat helyezett el, így amennyiben a vásárlók igénybe szeretnék venni a gépeket - amelyeket a DRS rendszerbe regisztrált palackok forgalomba kerülésének hiányában nem tudnak -, kérhetik a bolti dolgozók segítségét, akik készséggel adnak tájékoztatást és segítik a vásárlókat a megfelelő tárolók használatában. A visszaváltási díj nélkül értékesített, de az üzletbe visszavitt palackok számára az ALDI ugyanis önálló gyűjtőkonténereket helyezett ki. A jövőben szintén a bolti dolgozók tudnak segítséget nyújtani, ha a forgalomba kerülő visszaváltható palackok automatánál történő leadáshoz erre a vásárlónak igénye lenne.”

A jelek szerint azokat az gépeket, amelyeket nem sikerült beállítani, üzemen kívül helyezték. A Pasaréti téri Aldiban szerdán lezárt automata után csütörtökön olvasónk a Fehérvári út 138. szám alatt működő Aldiban fotózott üzemen kívül helyezett automatát (az üzletlánc szerdán késő délután még arról adott ki sajtóközleményt, hogy országszerte minden egységében beüzemelte az automatákat). Ehelyett ez már tudomásunk szerint a második olyan bolt, ahol az automata éppen nem üzemel.

A Fehérvári úton az Aldiban a REpont beüzemelése helyett a szelektív gyűjtést oldották meg, új konténereket helyeztek ki a vásárlóknak, amibe be lehet dobálni a hulladékot.
photo_camera A Fehérvári úton az Aldiban a REpont beüzemelése helyett a szelektív gyűjtést oldották meg, új konténereket helyeztek ki a vásárlóknak, amibe be lehet dobálni a hulladékot. Fotó: Olvasónk

Az anomália másik oka, hogy a polcokon egyelőre nem találkozhatunk a betétdíjas csomagolással, vagyis egyelőre csak régi, nem betétdíjas üveget vagy palackot lehet bedobni az automatákba, de azt nem szabad. A MOHU közleménye szerint ezeket fokozatosan vezetik majd be a következő fél évben; a gyártók június 30-ig kaptak haladékot arra, hogy kivezessék a régi csomagolásokat, és átálljanak arra, amiken már az új piktogramok szerepelnek, valamint lecseréljék a vonalkódokat.

Az egyutas és a többutas italcsomagolás jelölése – Ezt kell keresni a csomagolásokon.
photo_camera Az egyutas és a többutas italcsomagolás jelölése – Ezt kell keresni a csomagolásokon. Forrás: MOHU - képernyőfotó

Ugyanakkor nem minden automatán tüntetik fel, hogy milyen logót kell keresni a palackokon, ilyenkor a sajtóközleményekből vagy a MOHU honlapján lehet tájékozódni. Kivétel persze akad, több olyan automatát is elcsíptünk, ahol tájékoztatják a vásárlókat arról, hogy milyen piktogrammal válthatják vissza a palackokat; a főszabály nyilván az, hogy csak olyan üveget, palackot vagy dobozt lehet pénzre váltani, amiért már eleve fizettünk.

A Régi Fóti úti Lidlben a bejáratnál kapott helyet rögtön két REpont is, ezek mellett kiegészítő tájékoztató tábla is segít a vásárlóknak eligazodni a logók és a működés útvesztőjében.
photo_camera A Régi Fóti úti Lidlben a bejáratnál kapott helyet rögtön két REpont is, ezek mellett kiegészítő tájékoztató tábla is segít a vásárlóknak eligazodni a logók és a működés útvesztőjében.. Fotó: Kun Zsuzsi/Qubit

Az OKSZ szerdai közleményében hangsúlyozta, hogy csak olyan csomagolásokat lehet majd bedobni a gépekbe, amiken ez szerepel, a régi, nem lógózott palackok, üvegek és dobozok pedig meghibásodást okozhatnak. Ezeket elméletileg az automatának nem is kellene visszavennie, az Aldikban ezért külön konténereket is elhelyeztek az ilyen csomagolásoknak.

A rákospalotai Régi Fóti úti Pennyben csütörtökön még a régi automata állt a hűtőpultok mellett, ami ráadásul nem is működött. Itt még gyűjtőkonténer sincs, ide hiába viszik vissza a vásárlók a palackokat.

A Régi Fóti úton az Aldi szomszédságában egy Penny is van, itt viszont még a régi üvegvisszaváltó automata áll, amit mostanra üzemen kívül helyeztek.
photo_camera A Régi Fóti úton az Aldi szomszédságában egy Penny is van, itt viszont még a régi üvegvisszaváltó automata áll, amit mostanra üzemen kívül helyeztek. Fotó: Kun Zsuzsi/Qubit

A Pennytől nem messze, a Régi Fóti úti Aldiban mostanra helyezték ek az automatát, és ott a bedobónyílás sincs letakarva. Igaz, egyelőre tényleg nincs mit bedobni az automatákba: eddig mindenhol sikertelenül kerestünk új, logózott csomagolásokat.

A rákospalotai Régi Fóti úti Aldiban a középsó soron helyezték el a REpontot, mellette pedig két olyan gyűjtőedényt, amibe szelektíven lehet válogatni az automata által át nem vett italcsomagolásokat.
photo_camera A rákospalotai Régi Fóti úti Aldiban a középsó soron helyezték el a REpontot, mellette pedig két olyan gyűjtőedényt, amibe szelektíven lehet válogatni az automata által át nem vett italcsomagolásokat. Fotó: Kun Zsuzsi/Qubit