Új-Mexikó beperli Mark Zuckerberget, mert nem tett semmit a gyerekek szexuális zaklatása ellen

01.19. · TECH

Raúl Torrez új-mexikói főügyész szerint az Instagram és a Facebook maga a fertő, és ezt egy bő kétszáz oldalas vádirattal is alátámasztja: ebben többek között az áll, hogy a platformokat tömörítő cég, a Meta vezetői és első embere, Mark Zuckerberg tudtak arról, hogy az Instagram és a Messenger a szexuális ragadozók paradicsoma, de nem tettek ellene semmit. Torrez aggodalmait tovább fokozta, hogy a Messenger egy új end-to-end titkosítás bevezetését jelentette be tavaly decemberben, ami ugyan jó hír lehet a biztonságukért aggódó felhasználók számára, de a főügyész szerint még jobb hír a pedofiloknak, akiket így még kevésbé ellenőrizhetnek a platformon, mint eddig.

Kiszivárgott dokumentumok

Torrez a vádjait az ügyészség nyomozása mellett a Meta nemrégiben nyilvánosságra hozott belsős anyagaira alapozta. Ezek szerint a cég vezetőiben aggodalmat keltett, hogy a fiatalok több időt töltenek a SnapChaten és a YouTube-on, mint a Facebookon (a most nyilvánosságra hozott dokumentumok 2016-ból származnak), és ezért vissza akarták hódítani a tizenéveseket, ennek érdekében pedig nem erőltették Messenger-üzenetek szűrését, nehogy versenyhátrányba kerüljenek a „nagyobb diszkréciót” ígérő platformokkal szemben. A cél az volt, hogy 2022-re a Messenger legyen a vezető üzenetküldő szolgáltatás a 6-10 évesek körében, Torrez szerint pedig ezért a Meta minden erkölcsi és jogi szempontot az üzleti érdekek mögé sorolt.

A cég egy 2021-es belsős prezentációjában is előkerült a probléma: eszerint a Meta üzenőszolgáltatásain naponta százezer gyereket zaklattak szexuálisan, akár szóban, akár képekkel. Egy másik, 2020-ból származó belsős anyag szerint az Instagramon az ismeretlenektől származó üzenetek tiltása „nem élvezett prioritást”, miközben ugyanezt a Facebookon addigra már bevezették. A Meta indoklása szerint ez lehetőséget teremtett arra, hogy a távoli rokonok is könnyen kapcsolatba léphessenek a gyerekekkel – a cég egy alkalmazottja szerint viszont a zaklatóknak teremtett jobb körülményeket.

Egy alkalmazott szerint az Instagramon kétszer annyi behálózási kísérlet történt, mint a valamivel szigorúbb feltételekkel működő Facebookon. Egy 2021-es belsős dokumentum szerint a Meta tisztában is volt vele, hogy az Instagramon mekkora terepet kaphatnak a szexuális ragadozók, és elismerte (legalábbis szűk körben), hogy a platformon „nem vizsgálták ki eléggé” ezeket az ügyeket. A Meta szóvivője a TechCrunchnak azt nyilatkozta, hogy a kiszivárgott belső dokumentumok tanúságával ellentétben a cég komolyan veszi a szexuális zaklatást, és mindent megtesz a megelőzéséért, ezt jól mutatja az is, hogy egy hónap alatt több mint félmillió felhasználói fiókot függesztettek fel a gyermekvédelmi szabályok megszegése miatt.

Kemény vádak

Félmillió ide, 27 lebuktatott pedofilhálózat oda, kritikusai szerint a cég még mindig nem tesz eleget a gyerekek védelméért, sőt, a belső dokumentumok és korábbi vizsgálatok szerint szándékosan gátolja az ezzel kapcsolatos vizsgálatokat. Bár az Instagram vezetői egy 2019-es belső vizsgálat szerint már tisztában voltak vele, hogy a posztok negatív hatással vannak a tizenéves lányok lelki egészségére, elbagatellizálták a problémát, ahogyan az egyesek (például a brit tisztifőorvos) szerint szándékosan addiktív felület problémáival sem foglalkoztak túl sokat. Az addikció a főügyész vádjaiban is előkerül, de ezek között ennél keményebbek is akadnak.

Torrez szerint a Meta

  • kiszolgálta, sőt kifejezetten kínálta is a szexuálisan explicit tartalmakat a fiatalkorúaknak;
  • tucatnyi felnőtt számára tette lehetővé, hogy kapcsolatba lépjenek fiatalkorúakkal és szexuálisan kihívó tartalmú képeket vagy videókat osszanak meg velük;
  • moderálatlan, szexuális szolgáltatásokkal foglalkozó Facebook-csoportok tagságát ajánlotta fel kiskorúak számára;
  • nem tett meg mindent a gyermekpornográfia kiszűréséért;
  • még azt is lehetővé tette, hogy a nyomozók által létrehozott fiktív anya megpróbálja áruba bocsátani 13 éves lányát, ehhez pedig egy külön oldalt hozzon létre a Facebookon. A rendszer még azt is lehetővé tette, hogy az anya részesedést kapjon a lány oldalán megjelenő hirdetésekből.

Az ügyészség vizsgálatai szerint a gyerekek tízszer olyan gyakran találkozhatnak felnőtt tartalmakkal a Meta felületein, mint a kifejezetten felnőtt tartalmakra szakosodott OnlyFansen vagy a Pornhubon. A nyomozók szerint a pedofil vagy a kiskorúakkal szemben abuzív tartalmakra keresve az előbbin 30, az utóbbin 646 találat született, míg az Instagramon 19 900, a Facebookon pedig 15 900.

Nemcsak eltűri, buzdítja is

A vádiratban hat esettanulmány szerepel, valamint az is, hogy a Meta eltűri, hogy emberkereskedelemre, pedofil tartalmak forgalmazására és behálózásra használják a felületeit, mert a profit fontosabb a cégnek, mint ezek megelőzése. A nyomozók szerint erre utal az is, hogy miután egy fiktív felhasználói fiókkal szexuálisan szuggesztív képeket néztek meg kiskorú lányokról, az Instagram algoritmusa további hasonló tartalmakat ajánlott nekik.

További panasz az Instagram ellen, hogy míg a „Lolita” kifejezésre figyelmeztetést ad ki (pedig lehet, hogy valaki csak Nabokovra kíváncsi), a „lolitta girls” keresőkifejezést már gond nélkül elfogadja.

A Meta szóvivője szerint a cég mindent megtesz azért, hogy minden korosztály biztonságban érezhesse magát a felületein, a gyerekek, fiatalok és szülők védelméért pedig 30 különböző eszközzel gondoskodik is, a főügyész által nyilvánosságra hozott belső felhasználású dokumentumok pedig szelektívek, és nem tükrözik híven a cég elmúlt években tett gyermekvédelmi erőfeszítéseit.