A Facebook is tudta, hogy az Instagram rossz hatással van a tinilányok lelki egészségére

2021.09.15. · TECH

A Facebook tisztában volt vele, hogy az Instagram használata testképzavarokat okozhat a tinédzser lányoknál, de legalább két éven át visszatartotta az erről szóló kutatásokat – írja a Guardian egy kiszivárgott jelentésre hivatkozva.

A dokumentum szerint a vállalat munkatársai legalább 2019 óta kutatják, hogy a közösségi média milyen hatással van a fiatalok lelkiállapotára. A vizsgálatok több alkalommal is kimutatták, hogy a közösségimédia-platformok, azon belül az Instagram káros hatású is lehet, különösen a tizenéves lányokra nézve.

„Minden harmadik tinédzser lánynál rontjuk a fennálló testképzavaraikat.”

– olvasható egy 2019-es prezentáció egyik oldalán, amit a Wall Street Journal szemlézett.

„A tizenéves lányok 32 százaléka azt mondta, hogy amikor rossz érzéseik voltak a testükkel kapcsolatban, az Instagram hatására még rosszabbul érezték magukat.”

– írták az oldal üzemeltetői egy 2020 márciusában tartott előadáson.

„A tinédzser lányok az Instagramot hibáztatják a szorongásaik és depressziójuk miatt. Ez a reakció minden csoportban következetesen megjelent.”

– olvasható egy másik, belsős használatra készült prezentációban.

A kérdéssel foglalkozó, 2019 és 2020 között tartott vizsgálatokat fókuszcsoportokkal, online felmérésekkel és naplózásos módszerekkel készítették. A kutatási eredmények rávilágítottak, hogy az Instagram tisztában volt vele, hogy a termékük milyen hatást gyakorol a tinédzserek mentális egészségére.

A nyilvánosság előtt a Facebook vezetői, akik 2012 óta birtokolják az Instagramot, eddig elbagatellizálták a platform serdülőkre gyakorolt káros hatásait. Márciusban Mark Zuckerberg, a Facebook ügyvezető vezérigazgatója egyenesen azt állította, hogy ha a közösségi média hatást gyakorol a mentális egészségre, az inkább pozitív, mint negatív; májusban pedig Adam Mosseri, az Instagram vezetője mondta azt, hogy az Instagram hatása a tinédzserek mentális egészségére valószínűleg „meglehetősen kicsi”.

photo_camera Fotó: VOISIN/Phanie via AFP

Az Instagram – írja a Techxplore hírportál – kedden azzal védekezett a kiszivárgott jelentés ellen, hogy a jövőben visszafogják a gyönyörű test mítoszát népszerűsítő bejegyzéseiket. Karina Newton, a vállalat közösségi kapcsolatokért felelős vezetője visszautasította a Wall Street Journal vádjait, miszerint az Instagram használata káros hatással lenne a tinédzser lányokra.

„A közösségi média általános jólétre gyakorolt hatását vizsgáló kutatások vegyes eredményeket hoztak, és a saját kutatásaink külső eredményekre támaszkodtak. Csak az számít, hogy az emberek hogyan használják a közösségi médiát, és milyen lelkiállapotban vannak használat közben.”

– írta Newton egy blogbejegyzésben. Ebben egy a Harvardon készült tanulmányra is hivatkozott, amely szerint a tinédzserek a közösségi médiában gyakran tapasztalják meg a libikókahatást: az egyik nap örülnek neki, ha kapcsolatba léphetnek a barátaikkal a hálózaton, de másnap össze is veszhetnek ugyanezzel a személlyel.

A Wall Street Journal cikke szerint az Instagram szándékosan bagatellizálta a tinédzserek millióinak okozott kár súlyosságát, különösen a testképzavarokat illetően. Erre Newton azzal reagált, hogy a negatív összehasonlítás és a szorongás világjelenség, és nem csak a közösségi médiában van jelen, ugyanakkor a vállalat számos erőfeszítést tett annak érdekében, hogy visszaszorítsa a zaklatást, az öngyilkosságot, az önbántalmazást és az evészavar-problémákat.

Az Instagram most azt próbálja megérteni, hogy milyen bejegyzések miatt érzik rosszul magukat a felhasználók, és milyen tartalmak tennék őket elégedettebbé.

„Nagy hangsúlyt fektetünk a negatív összehasonlítás és a testképzavarok kutatására. Óvatos optimizmussal közelítjük meg a kérdést, remélve, hogy olyan tartalmak felé irányíthatjuk a felhasználókat, amelyek inspirálják és megindítják őket, megváltoztatva az Instagram kultúrájának azt a részét, amely az emberek kinézetére összpontosít.”

– mondta Newton.

A problémával azért is muszáj foglalkozni, mert az Instagram dolgozik a platform 13 éven aluliaknak szánt változatán. A lépést a gyermekbiztonság hívei hevesen ellenezték.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás