Szintetikus leveleket fejlesztettek, amik a szél és az eső segítségével termelnek energiát

01.25. · TECH

Az okosotthonokban és a digitalizált termelőeszközökben használható érzékelőket energiával ellátó fenntartható áramforrások fejlesztésén dolgozik egy nemzetközi kutatócsoport, akiknek az a célja, hogy apró, könnyen a rendszerekbe illeszthető egységeket fejlesszenek, írja az Anthropocene.

Az általuk létrehozott szintetikus levelek például speciális anyaguknak köszönhetően tudnak energiát termelni az esőcseppek és a szél által keltett mozgások segítségével.

A szél hatására ugyanis a teflonlap és a rézelektródák között elhelyezett aprócska nejlonszálak mozogni kezdenek, ezt a mozgási energiát pedig összegyűjtik és elektromos energiává alakítják át.

photo_camera A mesterséges levelek a szél és az esőcseppek által keltett mozgásból termelnek energiát Fotó: Guanbo Min és munkatársai

Hasonlóképp, a legördülő esőcseppek mozgási energiájából is villamosenergiát nyernek ki, ehhez a levelek felszínén a teflonlapot először felcsiszolták, majd víztaszító réteggel vonták be.

A két anyagot egymásra erősítve, valamint levélalakúra vágva, olyan leveleket hoztak létre, amikkel elektromos áram termelhető. Ezzel akár 10 LED is ellátható energiával, igaz, nem túl sok ideig. A kutatók szerint azonban sok kicsi sokra megy: úgy vélik, hogy ilyen levelekből akár komplett fákat is lehetne építeni, amik aztán energiát termelnének például lámpatestek számára.