Két év alatt megduplázódhat az internetet működtető adatközpontok globális áramfogyasztása

A Nemzeti Energiaügynökség (IEA) friss jelentése szerint olyan mértékben nő a globális kereslet az internetes és mesterségesintelligencia-szolgáltatások iránt, hogy az ezek működését biztosító adatközpontok villamosenergia-fogyasztása mindössze két év alatt megduplázódhat.

Ez azt jelentené, hogy 2026-ban már annyi energiafogyasztást lehetne az adatközpontok számlájára írni, mint amennyi áramot ma Japán teljes lakossága, azaz 125 millió ember fogyaszt.

Ha számszerűen nézzük, az adatközpontok globális fogyasztása a 2022-es 460 terawattóráról 2026-ra 1000 terawattóra fölé nőhet, vagyis az IEA szerint „döntő fontosságú lesz az adatközpontok energiafogyasztásának növekedését mérsékelni”, aminek érdekében új szabályozást és az energiahatékonyságot növelő technológiai fejlesztéseket javasolnak. Ezek függvényében két év múlva 620 és 1050 terawattóra között alakulhat a fogyasztásuk.

A világon ma több mint 8000 adatközpont létezik. Ezek egyharmada az Egyesült Államokban található, amit Európa 16 és Kína 10 százalékos részaránya követ, de ezekben a régiókban jelentős növekedés is várható az adatközpontok számában a közeljövőben.

Az Európai Unióban 2026-ra a másfélszeresére (150 terawattóra) nőhet az adatközpontok áramfogyasztása a 2022-es 100 terawattórához képest. Írország kiemelkedik az európai mezőnyből: 2022-ben az ország teljes villamosenergia-fogyasztásának 17 százalékát tették ki az adatközpontok, ami már így is megegyezik az összes városi lakóépület fogyasztásával, de 2026-ra az országos áramfogyasztás 32 százalékára nőhet az adatközpontok által használt energia aránya.

De azért egy kis jó hírt is tartogatott az IEA jelentése: a várakozások szerint a globális villamosenergia-igény növekedését az alacsony kibocsátású forrásokból (atom-, nap-, szél- és vízenergia) származó áramtermelés rekordméretű növekedése fedezi majd.