Az internet új kedvenc szívszorító fotója: a parányi jéghegyen szundikáló jegesmedve

Kihirdették a londoni Természettudományi Múzeum (NHM) által szervezett, az év legjobb természetfotóit jutalmazó verseny közönségdíjasait. Az első helyen Nima Sarikhani brit amatőr fotós képét emelték ki, ami a Jeges-tengeren található Spitzbergákon készült, az Északi-sarktól körülbelül 800 kilométerre.

A fotón megörökített díjnyertes jelenet egy fiatal jegesmedvét ábrázol, amint egy apró jéghegyen álomra hajtja a fejét.

photo_camera Fotó: Nima Sarikhani / Wildlife Photographer of the Year

Sarikhani egy jegesmedvék után kutató hajó fedélzetén tartózkodott, amikor a tengeri jégen megpillantottak két egyedet – egy fiatal és egy idősebb hímet. A hajó éjfél előtt, csendben közelítette meg a jegesmedvéket, ekkor figyelték meg, ahogy a fiatalabbik felkapaszkodik egy kis jéghegyre, mancsaival alvóhelyet váj magának, majd elalszik.

„Nima szívszorító és megrendítő képe lehetővé teszi, hogy meglássuk, milyen gyönyörű és törékeny a mi bolygónk. Elgondolkodtató képe emlékeztet arra, hogy egy állat és annak élőhelye között szerves kötelék van, és vizuálisan is szemlélteti a klímaváltozás és az élőhelyvesztés káros hatásait” – írta az NHM közleményében a múzeum igazgatója, Douglas Gurr.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája szerint a vadon élő jegesmedvéket (amelyek egyedszámát 26 ezerre becsülik) a kihalás veszélye fenyegeti, ami elsősorban a túlélésükhöz szükséges tengeri jég olvadásának és feldarabolódásának következménye – ami pedig egyenesen következik az ember okozta klímaváltozásból.

A többi közönségdíjas felvételt az NHM oldalán lehet megtekinteni.