Megint kitört egy vulkán Izlandon

Múlt péntek óta több mint 200 földrengés rázta meg Grindavík környékét, és egy újabb, nagyjából 3 kilométer hosszú hasadék nyílt meg a földön a Sundhnúkur hegytől délre. Az izlandi partiőrség felmérése alapján a mostani hasadékból valamivel kevesebb magma ömlik, mint a decemberi kitörés alatt, de a készletek tovább halmozódnak, a kutatók számításai szerint a terület alatti magmatározóban még 9-13 millió köbméternyi olvadt kőzet található.

photo_camera A három kilométer hosszú hasadék alatt 9-13 millió köbméternyi magma rejtőzik Fotó: Izlandi Meteorológiai Hivatal / Izlandi Partiőrség

Ez azt is jelenti, hogy az elkövetkező napokban további kitörések várhatóak, és bár valószínű, hogy ezek nem fognak akkorát szólni, mint az Eyjafjallajökull 2010-es, a légiközlekedést megbénító kitörése, a jelenlegi helyzet pontos kockázatait még mérlegelik.

Változó kockázat

A legutóbbi kitörést öt órával az esemény előtt sikerült megjósolni, a Stóra-Skógfell és a Sundhnúkur decemberi kitörését pedig 90 perccel, a katasztrófavédelem a mostani aktivitás alapján úgy gondolja, hogy egy órával a kitörés előtt már nagyjából biztosra lehet mondani, hogy bekövetkezik.

A decemberi kitörésben az akkor megnyílt 4 kilométer hosszú hasadékból másodpercenként 100-200 köbméter láva távozott. A vulkanológusok 2023 októbere óta számítottak rá, hogy bekövetkezik majd a kitörés, ennek megfelelően pedig időben ki is telepítették Grindavík lakosait.

photo_camera Az Izlandi Meteorológiai Hivatal kockázati térképe Fotó: Ragnar Heiðar Þrastarson

Ez volt az első alkalom 1973 óta, hogy vulkánkitörés miatt evakuálni kellett egy települést Izlandon. A mostani aktivitás alapján az Izlandi Meteorológiai Hivatal újabb figyelmeztetést adott ki, ez alapján a Sýlingarfell – Hagafell területet magas kockázati státuszba sorolták, két további státuszát pedig narancssárgára változtatták. A legutóbbi kitörés helyszínét, Grindavík környékét a mostani fejlemények nem érintik, a területet a hivatal továbbra is jelentős kockázatúként tartja számon.