Működött a gyógyszeres kezelés, eltűnt az agytörzsi glióma egy 13 éves fiú szervezetéből

A világon először sikerült gyógyszeres kezeléssel kigyógyítani egy gyereket az agytörzsi gliómából (DIPG, Diffuse Intrinsic Pontine Glioma), egy olyan, különösen agresszív rákbetegségből, ami általában a diagnózist követő egy évben halált okoz.

A 13 éves fiút, Lucas-t 2016-ban diagnosztizálták a betegséggel, és ő volt az egyik első, aki részt vehetett a nemzetközi BIOMEDE gyógyszerkísérletben, amelyben három gyógyszer DIPG elleni hatékonyságát vizsgálták.

A kezdeti tesztek során az everolimus bizonyult a legígéretesebb választásnak, Lucas-t is ezzel kezelték. Jacques Grill onkológus szerint a fiú a kezdetektől fogva jól reagált a hét éven át tartó kezelésre, amelynek hatására a tumor mindenestül eltűnt az agytörzséből. Grill szerint ez az első eset, hogy a gyógyszeres kezelés ekkora sikerrel járt, a többi kezelt betegnél a tumor növekedése ugyan lelassult, de a gyógyulás elmaradt.

A ritka mutáció nyomában

Valószínű, hogy Lucas esetében a rákos sejtek érzékenyebben reagáltak a gyógyszerre, mint másoknál. A kutatók most arra próbálnak rájönni, hogy pontosan milyen genetikai mutáció állhat a háttérben: a laborban mesterségesen növesztett organoidok (rákkezdemények) vizsgálatával megpróbálják reprodukálni a csodás gyógyulást.

Marie-Anne Debily, a kutatás egyik résztvevője szerint a következő lépés ezután az lehet, hogy megpróbálják mesterségesen előidézni a rákos sejtek érzékenységét azoknál a tumoroknál is, amelyekben nem található meg ez a ritka mutáció.

Bár Lucas esete biztató, de Grill szerint a széles körben hozzáférhető gyógymódra még várni kell: egy új gyógyszer tesztelése és engedélyeztetése minden esetben hosszú folyamat, a mostani felfedezés azonban mindenképpen előrelépésnek tekinthető a DIPG kezelésében.